Državljanin BiH uhićen jer su mu pronašli automatske i poluautomatske puške

Orašje pronađeno oružje
GP BiH

Pripadnici Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, realizirali su operativnu akciju (OA) kodnog naziva 'Tranzit', tijekom čega su, na području BiH, obavljeni pretresi na više lokacija, koje koriste osumnjičene osobe.

Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene' iz članka 193. KZ BiH, odnosno postojanja osnova sumnje da su pripadnici organizirane skupine u proteklom razdoblju sudjelovali u pronalasku oružja na području BiH s ciljem daljnjeg krijumčarenja iz BiH u Francusku, pri čemu je na području Orašja otkriveno i pronađeno 10-ak automatskih i poluautomatskih pušaka i drugih dijelova za oružje.

Tijekom realizacije navedenih aktivnosti, identificirana je i lišena slobode jedna osumnjičena osoba inicijala C. M., državljanin BiH, koja je predana Tužiteljstvu BiH, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Orašje pronađeno oružje

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić rekao je kako se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: "Granična policija BiH kontinuirano provodi aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala. Pripadnici Središnjeg istražnog ureda GPBiH, u nizu operativnih akcija, pokazali su maksimalnu ustrajnost i profesionalnost te im ovim putem zahvaljujem na još jednoj uspješno realiziranoj operativnoj akciji. 

Tijekom aktivnosti na OA 'Tranzit', ostvarena je suradnja i s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutarnjih poslova Posavske županije te partnerskim agencijama iz Francuske, kao i Tužiteljstvu BiH, kojima ovim putem zahvaljujem na suradnji".

Središnji istražni ured Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, nastavlja daljnje aktivnosti na navedenom predmetu, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Granične policije BiH.

Tužiteljstvo Bosne i  Hercegovine, vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela.

Operativnom istragom, identificiran je i lišen slobode osumnjičeni C.M. (1980.) iz Zvornika, a količina od 10-ak automatskih pušaka i okvirova za streljivo, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja. 

Navedeni osumnjičeni tereti se da je djelovao u okviru organizirane skupine, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima, kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje R. Francuske.

Isto bi bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.