Državljanin BiH ubijen u Njemačkoj

ubojstvo, Njemačka
Reuters

Prema još nepotvrđenim informacijama policije, jedan građanin Bosne i Hercegovine ubijen je sinoć u Hanauu. Osumnjičeni je 20-godišnji muškarac.

Tobias R., muškarac osumnjičen da je u jednoj noći počinio deset ubojstava, pronađen je mrtav u svom stanu u Hanauu, javila je policija. Još jedno beživotno tijelo pronađeno je u istom stanu. Sumnja se da je to bila majka osumnjičenog.

Drugdje u Frankfurtu pronađeno je još devet žrtava. Četiri su osobe ozlijeđene."U ovom trenutku postoje mnoge naznake da je počinitelj radio s desničarskim, rasističkim motivima, iz mržnje prema ljudima različitog porijekla, religije ili izgleda", izjavila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel o krvavom maršu u gradu Hanau u blizini Frankfurta.

"Rasizam je otrov, mržnja otrov, taj otrov postoji u društvu i kriv je za previše zločina", dodala je Merkel.

Napadač je 43-godišnji Nijemac Tobias R. iz Hanaua, o čijim su fotografijama izvještavali mediji. Navodno je ubio deset ljudi u noći između srijede i četvrtka i na kraju oduzeo sebi život.

Policija je također izvijestila da je počinitelj ostavio pismo i video u kojem govori o svom zločinu, a u pismu je izrazio "zbunjujuće stavove, od kojih su mnogi desničarske prirode". ARD izvještava da je počinitelj napisao da se "treba boriti protiv određenih etničkih skupina i da treba ubijati njihove članove".

Istragu je odmah preuzeo glavni državni odvjetnik, signalizirajući da se radi o slučaju od nacionalnog značaja ili terorističkom napadu. Gradonačelnik Hanaua i Savezna vlada Njemačke izrazili su sućut obiteljima stradalih.