DORH otkrio za što točno terete Kopitza, prijeti mu 50 godina zatvora

Harald Kopitz, ubojstva djece u Zagrebu, Harald Kopitz, ubojstva djece u Zagrebu, Harald Kopitz
Cropix

Harald Kopitz, 56-godišnji austrijski državljanin osumnjičen za ubojstvo svoje troje djece proteklog vikenda u zagrebačkim Mlinovima, postaje svjestan svojih bešćutnih poteza i cijele situacije u kojoj se nalazi. Barem tako tvrdi Marko Ivica, Kopitzov branitelj koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti i koji je s njim bio na prvom ispitivanju točno u podne u ponedjeljak, treći dan nakon svirepog zločina, u sjedištu Kriminalističke policije u Heinzelovoj, piše Jutarnji.

"Harald Kopitz na saslušanju nije iznosio obranu. U ovoj fazi postupka branio se šutnjom i iznio je samo svoje osobne podatke. No, postupak je tek na početku. Okrivljeni je psihički stabilno, iako se može reći da je zapravo promjenjivo stabilno. Poučen je o svojim pravima, a tek kad vidimo spis, formirat ćemo obranu. Čekamo odluku o ispitivanju u tužiteljstvu, a onda i o istražnom zatvoru. Nakon toga ću ga otići sljedećih dana posjetiti u zatvor Remetinec kako bismo razgovarali i pripremili obranu. O drugim stvarima zbog tajnosti postupka ne mogu govoriti, kao ni o dinamici iz činjeničnog opisa djela, nego samo potvrditi da ga se tereti za tri teška ubojstva - rekao je okupljenim novinarima ispred sjedišta Kriminalističke policije u Heinzelovoj Kopitzov odvjetnik Marko Ivica na kojeg je, kako je pojasnio, "pala karta da bude odabrani branitelj" s obzirom na čuđenje da Kopitz nije angažirao nikoga od svojih prijatelja odvjetnika.

Dodao je da je idući na potezu, nakon što Kopitz dođe prvo u pritvor, sudsko-medicinski vještak kako bi se utvrdilo kakav je Kopitz zapravo bio u trenutku izvršenja kaznenih djela, misleći pritom na njegovo psihičko stanje i eventualnu (ne)ubrojivost.

50 GODINA ZATVORA

Zbog ubojstva četverogodišnjeg sinčića te sedmogodišnjih blizanaca pod okriljem noći u subotu, kojima je prvo dao tablete a potom ih i gušio, prijeti mu do 50 godina zatvora.

Županijska državna odvjetnica Albina Tisinić u utorak poslijepodne o ispitivanju Kopitza rekla je sljedeće:

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja okrivljenika. Radi se o austrijskom državljaninu koji je koristio svoje zakonsko pravo neiznošenja obrane. Donijeli smo rješenje o provođenju istrage zbog tri kaznena djela: teškog ubojstva na podmukao način i na štetu osobe koje su posebno ranjive s obzirom na dob. Tijekom sutrašnjeg dana, vjerojatno ujutro, sucu istrage podnijet ćemo prijedlog za određivanje istražnog zatvora", rekla je Tisinić.

Do ponedjeljka u 19.45 sati Kopitz je bio najobičniji građanin i pacijent smješten u KBC-u Sestre milosrdnice. Imao je, međutim, poseban tretman. Svaki njegov potez, zbog opasnosti od ponovnog pokušaja suicida, vagalo je bolničko osoblje, i to pod budnim okom policajaca koji su ga od subote pred zoru čuvali ispred bolničke sobe. Tijekom hospitalizacije bio je šutljiv i odbijao bilo kakvu komunikaciju.

Na raspolaganje mu se stavila i austrijska ambasada, a netom pred kraj otpuštanja iz bolnice te prebacivanja u Kliniku za psihijatriju Vrapče na finalnu kontrolu prije službenog uhićenja pokunjeno je rekao medicinskom osoblju da mu je "žao što je još uvijek živ jer i dalje ne vidi izlaz iz problema u kojima se našao i koji se samo gomilaju pa je zato popio na desetke tableta". Upravo zbog toga su još jednom odlučili preispitati njegovo psihičko stanje, ali dežurni tim liječnika, koji ga je pregledao i razgovarao s njim, zaključio je da je Kopitz u dobrom stanju i sposoban pratiti daljnji tijek kriminalističkog istraživanja.

PORUKA

Sve je krenulo od strašne poruke 11 minuta poslije ponoći koju je Kopitz objavio na svom Facebook profilu najavljujući suicid: "Zbogom svima. Napuštam vas jer ne mogu više. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila vrlo loša prema njoj, ali i jer nemam više novca. Sve što sam pokušavao raditi zadnjih godinu i pol nije uspijevalo. Čak niti moja braća iz masonske lože nisu htjela pomoći, a na kraju nisu mi htjeli odgovarati niti na telefonske pozive. Samo moji najbolji prijatelji te moj brat su mi pomagali koliko su mogli. Ali sad, sad je kraj! Zato zbogom".