Djevojčica od 12 godina u četvrtom mjesecu trudnoće, nije isključeno ni silovanje

Uslijedila je hitna akcija službenika MUP-a i Tužiteljstva Tuzlanske županije radi otkrivanja osobe koja je imala seksualni odnos sa djetetom nakon čega je izvršitelj pritvoren.

Tužiteljstvo može potvrditi da je u petak od strane MUP-a Tuzlanske županije lišen slobode 20-godišnjak sa inicijalima K.S. iz Tuzle zbog sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnošaj sa djetetom, a posljedice izvršenja ovog krivičnog djela je trudnoća kod djeteta, kazala je Danica Kovačević-Arapović, tužiteljica u Županijskom tužiteljstvu. 

U ovom slučaju, bez obzira na priče u javnosti o dobrovoljnosti stupanja u seksualni odnos, nesporno je, kažu u Tužiteljstvu u Tuzli, da je riječ o teškom krivičnom djelu i po domaćem zakonu, a posebno Konvenciji UN-a o pravima djeteta. 

Provest će se određena vještačenja, saslušat će se svjedoci, nakon čega će Tužiteljstvo donijeti svoju odluku jer se radi o veoma teškom krivičnom djelu, dodaje tužiteljica. Ujedinjeni narodi djetetom smatraju osobu do 18 godina života, naši zakoni četiri godine manje. Sigurno je da nikakva kazna neće moći izbrisati ožiljke u psihi trudne djevojčice koja pod stravičnom traumom kreće u život zbog sumanute svijesti i savjesti počinitelja ovog teškog krivičnog djela. 

Djevojčica iz Tuzle, učenica osnovne škole, koja ima tek nešto više od 12 godina, dovezena je prekjučer u UKC Tuzla u poodmaklom stadiju trudnoće. Dovezla juj je majka tražeći od liječnika Ginekološko-akušerskog odjela da urade abortus. 

U prvoj izjavi policiji, prema informacijama kojima raspolaže Tužiteljstvo TŽ, djevojčica je, navodno, rekla da je sa S.K. dobrovoljno stupila u seksualni odnos (!?), ali ne isključuje se ni mogućnost da se radi o silovanju. 

Županijski tužitelj Ivo Iveljić je rekao da je obaviješten kako je djevojčica u 4 mjesecu trudnoće i da je prvostupanjska liječnička komisija Doma zdravlja Tuzla dala suglasnost da se uradi abortus. 

Iz UKC Tuzla za "Dnevni avaz" kažu da je bilo i porođaja djevojčica sa 15 ili 16 godina, prekida trudnoća sa 16 ili 17 godina, ali ovakvo što nitko ne pamti.

trvbih