Djeca pobjegla iz škole, dojave o podmetnutim bombama bile lažne

Malo prije 11 sati, pri samom kraju četvrtog sata, nastava je naglo prekinuta, učenicima i njihovim učiteljima je rečeno da odmah, bez panike i straha, napuste školu. Svi učenici i učitelji, neki sa školskim torbama na leđima i dnevnicima pod rukom, izišli su tiho na glavni ulaz-izlaz kroz koji inače učenici ne prolaze, i preko ulice ušli u gradski park. Policijska vozila bila su u blizini škole, policajci su preusmjerili promet i udaljavali učenike i prolaznike od školske zgrade. U samoj zgradi policijski istražitelji i stručnjaci za protueksplozivno djelovanje pretraživali su školske prostorije.

Nepoznati dojavljivač, koji je oko 10,30 dojavio policiji da je u školi postavljena bomba, rekao je da je postavljena na tavanu. Ubrzo su se počeli okupljati i iznenađeni i začuđeni građani, kojima nije bilo jasno otkud i zašto iznenada tolika djeca u parku, a ne u školi. Zvonili su telefoni, roditelji su dolazili po svoju djecu.

Nakon pola sata ustanovljeno je da je dojava bila lažna. Svi su odahnuli. Ravnatelj škole Radoslav Bošnjak i školska pedagoginja Dragica Ćorić pozvali su učenike i učitelje da uđu u školu, međutim, nastava u prijepodnevnoj smjeni nije nastavljena.

No, tu nije bio kraj stresnim ljubuškim događajima. Otprilike kad je drama u školi Marka Marulića završavala, iznenada se pojavila nova opaka vijest - podmetnuta bomba u OŠ Ivane Brlić Mažuranić! To je druga ljubuška škola, na periferiji Ljubuškog, smještena u mjestu Gračine, na području Humca. Dojava je došla telefonom u školu, točnije na telefonsku govornicu na ulazu u školu. Kad je telefon zazvonio telefonsku slušalicu podigla je čistačica Ana Petrušić. S druge strane javio se dječji glas, tražio je ravnateljicu da javi policiji da je u školi postavljena bomba. Policija još nije bila posve završila posao u školi Marka Marulića, a već je morala ići na intervenciju u drugu školu. Ponovljeno je sve isto, učenici, učitelji i drugo osoblje napustili su školu, policijski stručnjaci su je pretražili i srećom ništa nisu našli. I ovaj put dojava je bila lažna. Iako je sve prošlo bez tragičnih posljedica, lažne dojave o bombama u ljubuškim školama nisu ostavile ljude ravnodušnim.

Još se ne zna tko je ukrao 11.000 KM iz sefa OŠ Marka Marulića

Lažne dojave o podmetnutim bombama u školama u Ljubuškom dogodile su se tri puta u posljednje tri-četiri godine, policija kaže da je otkrila lažne dojavljivače i vjerojatno će uspjeti i sada. Moguće da se radi o učeničkim ispadima. U veljači je provaljeno u školu Marka Marulića i iz sefa ukradeno 11.000 KM, ali dosad ništa javno nije obznanjeno o rezultatima istrage. To u Ljubuškom izaziva različite sumnje, komentare i zaključke.

Ivan Kaleb [ Večernji list