DETALJI SA SUĐENJA "Evo Kenina... I nakon pucnjave on se mrdao na podu, a mi otišli"

DETALJI SA SUĐENJA "Evo Kenina... I nakon pucnjave on se mrdao na podu, a mi otišli"
Avaz

U Županijskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište za određivanje pritvora Asmiru Murtoviću, Seadu Adiloviću i Vedadu Višnjiću, osumnjičenim za ubojstvo Kenina Lukača prošlog četvrtka. 

Portal "Avaza" donosi izjavu Asmira Murtovića, inače brata Adela Kabaša (promijenio prezime, uzeo prezime supruge), koji je u bjekstvu još od ubojstva Mehmeda Ramića, 12. prosinca. Na početku izjave, Murtović ističe da je upravo nakon ubojstva Mehmeda Ramića od poznanika saznao da su određene osobe dale novac da se on izranjava iz razloga što su on i ubijeni Mehmed Ramić zajedno surađivali na prodaji droge u Sarajevskoj županiji. Od tada do dana 20. siječnja 2022. osumnjičeni Murtović nije imao nikakve prijetnje od bilo koga. 

"Dok sam sjedio u objektu i pio kavu, pored je pješke prošao Kenin Lukač koji je tada, nakon što ga je vidio da sjedi unutra, podigao ruku prema njemu. Tada sam izašao iz objekta i otišao do dostavnog auta a dok sam išao, Kenin mi je mahnuo rukom da priđem njegovom autu, te sam ja i prišao. Kada sam došao do njegovog auta, Lukač je iz unutrašnjosti otvorio vrata suvozača i tada je ispod jakne izvadio pištolj crne boje i usmjerio ga u mene te mi rekao: "Ulazi, nemoj da ti jeb** mater, upucat ću te!". Tada sam se samo okrenuo i otišao ponovo u restoran", izjavio je osumnjičeni Murtović.

Istražiteljima je nakon toga izjavio da je pozvao svoje prijatelje Vedada Višnjića i Seada Adilovića i ispričao im što se dogodilo te ih zvao da dođu i da se nađu tu, te da trebaju odnijeti neke namirnice njegovim roditeljima.

"Nakon nekog vremena u objekt je došao Sead i onda smo mojim autom Golf 6, bijele boje otišli po Vedada Višnjića kod njega kući kod Bosmala. Nakon što je i Vedo sjeo u auto uputili smo se prema kući da odnesemo te namirnice. Negdje oko 16 sati došli smo u ulicu te sam pokušao ući na donju kapiju a kada sam vidio da je zaključana okrenuo sam se na kraju ulice s autom i tada prošao u ulicu iznad kuće. Otišao sam u kuću da namirnice odnesem roditeljima a u autu su ostali da sjede Vedad Višnjić i Sead Adilović", izjavio je Murtović.

U kući se Murtović zadržao neko vrijeme. Prema njegovoj izjavi, ponovo se vratio u auto i tada su pošli negdje na kavu. 

"Kada sam izlazio autom iz svoje ulice na raskrižju tada sam vidio da Kenin ide pješke prema svom autu koje je bilo parkirano odmah do raskrsnice u ulici Ruđera Boškovića. Rekao sam Višnjiću i Adiloviću: "Evo Kenina", jer sam znao da se i Vedo zna od ranije s njim.

Tada sam zaustavio auto i nas trojica smo izašli iz auta", rekao je Murtović. 

"Vozi Murto, idemo"

Kada su izašli iz auta Višnjić je navodno rekao Keninu Lukaču da fino popričaju a prema izjavi Murtovića, tada je Kenin odmah ispod pojasa izvadio pištolj crne boje, koji je ličio na Tetejac i usmjerio ga prema njima trojici.

"Onda je Vedad Višnjić rekao Lukaču da spusti pištolj, da fino pričaju a tada su i Višnjić i Adilović izvadili svoje pištolje. Tada Kenin počinje galamiti i govoriti da će ih pobiti sve redom, a Višnjić mu govori da Murtović Asmir nije ništa kriv i da ga popusti na miru. Onda Lukač opet govori da su svi krivi i da će im "jeb*** mater i da će ih sve pobiti". To sve se događalo na ulici blizu Keninovog automobila. U jednom trenutku Kenin Lukač prilazi Seadu Adiloviću i pokušava da mu skine kapuljaču sa glave pitajući ga tko je on. Tada je i opalio metak prema Adiloviću a onda je i Adilović Sead iz neposredne blizine opalio metak prema Keninu. Vidio sam da je i Vedad počeo pucati u pravcu Kenina", izjavio je Murtović.

Ovdje treba napomenuti da Tužiteljstvo SŽ nije utvrdilo da je pucano iz pištolja Lukača, koji je nađen pored njegovog tijela s metkom u cijevi. Prema izjavi Murtovića, on je otrčao iza svog auta i čučnuo a tada je čuo više pucnjeva.

"U jednom trenutku je Višnjić rekao "Vozi Murto idemo". Tada sam ustao i krenuo na mjesto vozača a ispred garaže sam vidio da leži Kenin Lukač i vidio da se pomjera. Onda smo sjeli u auto, Višnjić Vedad pozadi a Adilović Sead naprijed. Počeo sam voziti prema Humu. Dok smo se vozili prema naselju Obad, Adilović je rekao da je ranjen, a ja sam nastavio voziti prema Buća Potoku. Preko deponije smo se spustili na kružni tok kod Buljakova i uključili na autoput prema stupskoj petlji. Dok smo se vozili između tog kružnog toka i stupske petlje, bacio sam s mosta telefon a Višnjić i Adilović su pobacali pištolje. Nakon toga smo otišli u stan u Tibri. Pošto je Sead bio ranjen u ruku, u tom stanu ga je Vedad previo i izvadio zrno iz njegove ruke i to mu zamotao", izjavio je Asmir Murtović.