Cjenovnik: Evo koliko su koštale diplome za osnovnu i srednju školu, a koliko za ´najjače´ fakultete

Cjenovnik: Evo koliko su koštale diplome za osnovnu i srednju školu, a koliko za ´najjače´ fakultete

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u akciji “Pero” uhitili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Akcija je, prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanske županije, provedena na 12 lokacija diljem Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni se terete da su izdavanjem više tisuća nezakonitih diploma stekli višemilijunsku korist. Utvrđeno je da je samo proračun FBiH oštećen za 200.000 KM, a pod istragom je 58 osoba.

Među uhićenima je i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji generalni tajnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” Cazin. Uhićen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, kao i druge osobe povezane s ovom firmom. Svima im se na teret stavlja nezakonito tiskanje i izdavanje diploma.

Iz izvora bliskih istrazi Dnevni avaz doznaje da su diplome koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za fakultet koštala je od 15.000 do 25.000 KM.

- Do sada smo dokumentirali 100 nezakonitih diploma, ali se istraga nastavlja – kaže nš izvor Avaza.

Iz SIPA -e je rečeno da je 11 uhićenih predano Tužiteljstvu USŽ-a. Dva uposlenika SIPA-e, koja su uhićna zbog odavanje tajni iz istrage, predani su Tužiteljstvu BiH.