BUSOVAČA Izbjegao platiti PDV u iznosu većem od 500 tisuća KM

BUSOVAČA Izbjegao platiti PDV u iznosu većem od 500 tisuća KM
Marke konvertibilne marke novac

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Omera T. (1967.) iz Busovače, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, u periodu od 2012. do 2016. godine, u svojstvu utemeljitelja i ovlaštene osobe u pravnoj osobi 'K&B export-import Busovača' d.o.o. Busovača, postupao protivno zakonskim odredbama koje definiraju prijavu i plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV).

U optužnici se navodi da optuženi, za ostvareni promet nije prijavio putem PDV prijava porez u ukupnom iznosu od 525.215, 00 KM, tako što je suprotno zakonskim odredbama koristio pravo za odbitak ulaznog PDV-a pri nabavci opreme i objekta trgovačkog centra u Kaknju, kao i prometovao različitu robu ne prijavljujući PDV, te također nije platio PDV za robu koju je zadržao za vlastite potrebe.

Optuženi se tereti da je, ne pružajući podatke koji su od bitnog utjecaja za utvrđivanje porezne obveze, te pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 525.215, 00 KM, za koji iznos je oštetio proračun i sve građane BiH, čime je počinio kazneno djelo 'Porezne utaje' ili 'Prijevare' iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.