VIDEO  Brutalno vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Hercegovini

Vršnjačko nasilje Nevesinje
Screenshot

U Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a na društvenim mrežama objavljen je i video jednog od događaja.

Na snimci se vidi iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, dok ga drugi dječak udara nogama iz sve snage. Sve se dogodilo u učionici, a samo je jedna djevojčica krenula pomoći svom prijatelju iz razreda.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, koje je oštro osudilo slučajeve nasilja i najavilo sankcije.

"Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a obaviješteno je od Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje da je u ovoj školi u dva odjeljenja prijavljeno vršnjačko nasilje. Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole. U jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od drugog učenika, o čemu postoji videosnimak", priopćeno je iz resornog ministarstva.

Sadržaj se učitava...

“Prvo sam poduzela po protokolu o postupanju vršnjačkog nasilja je bilo da obavijestim policijsku postaju i centar za socijalni rad. Odmah su obavješteni svi nastavnici svi zaposleni. Pozvan je razrednik na razgovor koji je obavjestio roditelje”, rekla je Mara Šaran, ravnateljica O.Š. „Risto Proroković”, koja je rekla kako ne bježi ni od svoje odgovornosti.

Okružno tužiteljstvo Trebinje zadužilo je Policijsku upravu Nevesinje da ispita sve sudionike ovih događaja.