BROJNE OZLJEDE Dva mjeseca nakon sudara u mostarskoj bolnici preminuo 37-godišnjak

Drvar prometna nesreća
Dnevni avaz

Luka Matić (37) iz Drvara preminuo je, nakon što je bio hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, Matić je bio smješten nakon teške ptometne nesreće koja se dogodila 20. kolovoza ove godine u Drvaru.

U njegov automobil udario je Mercedes za čijim je upravljačem bio Đ.R. (24). Kako navodi 'Dnevni avaz', Đ.R. je automobilom upravljao pod utjecajem alkohola, te je u trenutku prometne nesreće Mercedes išao 193 km na sat.

Matić je odmah nakon nesreće prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je bio smješten na odjel intenzivne njege. Od siline udara, došlo je do prijeloma baze lobanje, puknuća lobanje, sljepoočne i nosne kosti. 

Pluća su mu bila nagniječena i bio je na respiratoru do trenutka smrti. Slezena koja je pukla je morala biti izvađena. Jetra je također bila pukla, ali su je doktori uspjeli spasiti. Karlične kosti su bile slomljene na tri mjesta. Prognoze doktora nisu bile dobre.

Kako saznaje 'Dnevni avaz', zbog brojnih ozljeda došlo je do brojnih komplikacija. Trećeg tjedna nakon sudara doživio je moždani udar. Nakon moždanog udara, uslijedile su dvije kliničke smrti. Nakon toga dobiva meningitis koji je trajao 20-ak dana. Ni bolničke bakterije ga nisu zaobišle. Imao ih je po cijelom tijelu, CRP mu se kretao od 120 do 150.

Zbog ležanja i respiratora, Matić dobiva i upalu pluća. Otprilike sedam dana nakon upale pluća, dolazi do puknuća plućne maramice. Odmah su mu uključili drenere i to je trajalo oko 20 dana. Pred sami kraj Matićeve borbe, došlo je do skupljanja viška likvora u mozgu. Ugrađeni su mu privremeni dreneri, a doktori su planirali ugraditi i doživotne. Luka to nije dočekao.

Iako su doktori radili sve što su mogli, nije mu bilo spasa. Luka je 20. listopada izgubio najvažniju bitku – onu za život. Ujutro u 8:30 sati je preminuo od posljedica drugog moždanog udara.

Odmah nakon nesreće, Matića su doktori stavili u induciranu komu. Doktori u mostarskoj bolnici su ga postepeno pokušavali probuditi, kako bi mogli provjeravati i kontrolirati njegovo stanje svijesti. Sredstva protiv bolova je dobivao putem infuzije.

Iako je u određenim trenucima bio budan i imao otvorene oči, Matić nije reagirao na doktore. Reagirao je samo na članove obitelji, najviše na glas supruge. 24-godišnji Đ. R. koji je upravljao Mercedesom, potiče iz imućne obitelji u Drvaru, odnosno njegova majka je uposlenica u Općini, a otac je vlasnik nekoliko prodavaonica. 

Nakon što je 'Dnevni avaz' objavio priču o ovom stravičnom sudaru, a ostali mediji informaciju prenijeli, obitelj Đ.R. je kontaktirala Matićevu obitelj, te su negirali da je njihov sin bio pijan u trenutku navedene prometne nesreće. Matić je sahranjen 22. listopada nakon što je urađena obdukcija. Na smrtom listu je navedeno da je Luka preminuo nasilnom smrću koja je izazvana prometnom nesrećom.