Bivši ministar sigurnosti pred sudom BiH

Dragan Mektić
Reuters

Suđenje bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara Draganu Mektiću trebalo bi početi 4. lipnja pred Sudom BiH po optužnici Tužiteljstva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nanesenu štetu od 244.764 KM.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i njegov tadašnji šef kabineta Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija 'Inza' Sarajevo.

Optužnica ih tereti da su zloupotrijebili položaj prilikom realizacije Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koga je financirala Delegacija EU u BiH u vrijednosti od 198.454 eura.

Optužnica tereti Mektića, Garapliju i Golijanina za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, prenosi 'Dnevni avaz'.

Osumnjičeni su i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom nabavke vatrogasne opreme na način pribavljanja nezakonite imovinske koristi.

Prema optužnici, ukupno nanesena šteta je 244.764 KM. Ovaj postupak zakazan u periodu od 13 do 16 sati u sudnici broj 6, piše Srna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.