BIH Prijavljen nestanak maloljetnika, a on po gradu palio automobile i bacao bombe

Brčko nadzorna kamera bomba
Otisak

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za N. K. (21), osumnjičenog za izazivanje opće opasnosti u Brčkom podmetanjem požara na jednom automobilu i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekt 'Dos Manos'.

Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo i utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak. U sljedećih 24 sata sud bi trebao donijeti odluku po ovom prijedlogu, dok u međuvremenu Tužiteljstvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo kazneno djelo 'Izazivanja opće opasnosti', navodi se u priopćenju Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Maloljetniku za kojeg se sumnja da je sudjelovao u izvršenju ovog kaznenog djela, sud je u petak na prijedlog Tužiteljstva izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, te zapovijed povremenog javljanja državnom organu.

Tužiteljstvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N.K. zbog sumnje da je u dva navrata angažirao maloljetnu osobu radi izazivanja opće opasnosti za imovinu većeg obima u ovom gradu.

Sumnja se da je na njegovo traženje, maloljetnik koji mu je dugovao novac, najprije podmetnuo požar na automobilu Audi A6, a onda da je aktivirao eksplozivnu napravu bacajući je u unutrašnjost vanjskog dijela bašte ugostiteljskog objekta 'Dos Manos' u Brčkom, piše Fena.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je stariji maloljetnik iz Brčkog, čiji nestanak je policiji prijavljen dana 23.8.2021. godine izravni izvršitelj produženog krivičnog djela 'Izazivanje opće opasnosti', na štetu jednog ugostiteljskog objekta u Brčkom, koje je izvršeno dana 16.8.2021. godine bacanjem eksplozivne naprave, te u drugom slučaju podmetanjem požara na jednom putničkom vozilu dana 15.7.2021. godine, navodi portal Otisak.

Dana 26.8.2021. godine službenici Policije Brčko distrikta su pronašli navedenu osobu, istu lišili slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali u dalju nadležnost Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH.

U cilju potpunog rasvjetljavanja i razjašnjavanja svih činjenica i okolnosti, a posebno motiva izvršenja navedenih krivičnih djela, u službene prostorije Policije je privedeno i pozvano ukupno 24 osobe i prikupljeno 25 izjava na zapisnik, izvršeno 12 pretresanja osoba, objekata i vozila na pet lokacija, od kojih je jedna na području nadležnosti MUP-a Tuzlanske županije, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti važni za krivični postupak.