BIH Policija zaplijenila više vrsta droga, oružje i oko 75 000 KM

Zapljena oružja Gračanica
TIP.ba

Službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije (TŽ) su u četvrtak izvršili pretrese na dvije lokacije na području Gračanice gdje su u vikendici koju koristi 30-godišnjak inicijala E.V. pronašli i oduzeli različite vrste opojnih droga, oružje te oko 75.000 KM. 

Pretresi su realizirani na osnovu naredbe Općinskog suda Gračanica, a u suradnji sa nadležnim Županijskim tužiteljstvom Tuzlanske županije, s ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentiranja krivičnih dijela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nezakonitog posjedovanja oružja.

Zapljena oružja Gračanica

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, i to: oko pola kg praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, oko 1 kg biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'Cannabis', više od 900 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu 'ecstasy', oko 75 000 KM u raznim apoenima, 5 pušaka (od čega 1 puškomitraljez), više od 1500 komada streljiva različitog kalibra, tri pištolja, dvije digitalne vage za precizno mjerenje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku. Oduzete materije će u narednom razdoblju biti predmet vještačenja.

Zapljena oružja Gračanica

"Procjena vrijednosti narkotičkih sredstava je negdje oko 35.000 KM, dakle na ulici ona otprilike ima tu vrijednost i to ekstazija oko 20.000 KM, kanabisa oko 10.000 i amfetamina oko 5.000 KM što ukupno znači sa oduzetom količinom novca za koju postoji osnov sumnje da je korišten u svrhe zloupotrebe opojnim drogama iznosi preko 110.000 KM",, izjavio je direktor Uprave policije MUP-a TŽ Dževad Korman.

Korman je kazao da je uhićeni muškarac od ranije poznat policiji. U interesu istrage nije mogao kazati je li E. V. imao pomagače.

Navedene aktivnosti su rezultat uspješnog kontinuiranog rada službenika Uprave policije MUP-a TŽ, koji će i u narednom razdoblju biti nastavljen u borbi protiv svih oblika kriminala, s ciljem očuvanja i unapređenja stanja sigurnosti na području Tuzlanske županije.