BIH Mjesec dana pritvora za mladiće jer su pretukli svjedoka u sudskom postupku

BIH Mjesec dana pritvora za mladiće jer su pretukli svjedoka u sudskom postupku

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada M. (25) iz Srebrenika i Edina B. (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili krivično djelo 'Sprječavanje dokazivanja'.

Senad M. i Edin B. su osumnjičeni da su 11. rujna 2020. godine u tuzlanskom naselju Solina osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužiteljstva vodi pred Županijskim sudom u Tuzli, sačekali i fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom. Pripadnici Policijske uprave Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. rujna, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužiteljstvo će u suradnji sa policijskim agencijama žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz pred sudom (sprječavanje dokazivanja) je teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionirati, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.