Balkanska narkomafija šalje tone marihuane preko Vrgorca

Pažljive analize pokazuju, međutim, kako je sve to samo dio "ledenog brijega", jer na tom su području u nešto više od godinu dana vrgorački policajci u suradnji s djelatnicima USKOK-a otkrili čak 149 kilograma "trave", čija se ukupna vrijednost na tržištu procjenjuje na oko sedam milijuna kuna.

Prvi su sredinom srpnja prošle godine pali dvojica Sarajlija i jedan Ljubušak sa 16 kilograma, zatim četiri mjeseca poslije toga 26-godišnji Crnogorac s istom količinom droge, a početkom veljače ove godine tandem BiH državljana sa dva kilograma. Početkom srpnja ove godine dolijao je i 43-godišnji Trebinjac sa 16 kilograma, a kod Podace su uhvaćena tri Opuzenca sa 16 kilograma marihuane, i to u akciji u kojoj su od početka sudjelovali i djelatnici Policijske postaje Vrgorac.

Postavlja se stoga logično pitanje postaje li Vrgorac jedno od glavnih mjesta za tranzit narkotika preko naše zemlje. Za komentar smo zamolili izvrsnog poznavatelja ove tematike, ali koji nije htio izlaziti sa svojim imenom u javnost.

- Vrgoračka ruta je već odavno dio balkanske rute, a u posljednje vrijeme Vrgorac je izuzetno primamljiv krijumčarima zbog blizine granice i autoceste. Treba im samo desetak kilometara da nakon prelaska granice dođu do ulaza na autocestu, a takvu situaciju nemate baš na puno mjesta. Kad se dočepaju autoceste, male su mogućnosti da će ih netko otkriti, ako nije posrijedi dojava.

Trajektom do Splita

Tranzit narkotika preko Vrgorca počeo je još tijekom Domovinskog rata, kao i u još nekim pograničnim mjestima, a povećao se krajem 90-ih godina kada se odvijala trgovina automobilima i drugom robom u Berkovićima kraj Stoca. Tada je bilo manje kontrola, ali i informacija o cijelom poslu - kaže naš sugovornik. Sama blizina autoceste daje krijumčarima i druge prednosti prelaska granice kraj Vrgorca.

- Od Crne Gore, odakle stiže većina robe, pa do ulaska u Europsku uniju imate praktički samo jednu granicu, a to je ona kraj Vrgorca ili Imotskoga. Granica između BiH i Crne Gore na području istočne Hercegovine postoji samo na papiru, preko nje se može prebaciti bilo što i kad god poželite.

Samo amateri idu na Karasoviće, jer osim toga prijelaza mora se prijeći još jedna granica u Kleku te voziti 50 kilometara do autoceste, a time se dilerima povećavaju šanse da padnu u ruke policije. Jedno vrijeme dosta je bila aktualna i ruta od Trebinja, preko dubrovačkog zaleđa, pa se droga trajektima dalje prebacivala prema Splitu i Rijeci.

No, malo ozbiljniji igrači svoju robu uvijek prate do konačnog odredišta, nekoliko kilometara prije ide "izviđač" i nadgleda situaciju. Pustite priče da se rutinskom kontrolom nešto otkrilo, mada postoje i takvi slučajevi, ali su uistinu rijetkost. Većina stvari temelji se na informacijama koje se potom pomno analiziraju - naglasio je naš sugovornik.

Većina marihuane u Hrvatsku i na zapadnoeuropsko tržište dolazi iz Albanije, mnogi kažu iz sela Lazaret, 200 kilometara južno od Tirane. Mnogi to selo zovu i "tvornica marihuane".

Prema nekim navodima, iz ovog malog albanskog mjesta godišnje se izveze narkotika u vrijednosti od 4,5 milijardi eura. Talijanske sigurnosne službe procjenjuju da se u tom albanskom selu godišnje proizvede oko 900 tona marihuane. U selu postoje plantaže marihuane, a nedavno je u koordiniranoj akciji albanskih i talijanskih policajaca uhvaćeno 58 radnika, koji su krenuli u berbu na plantaže.

Kilogram marihuane u ovome mjestu može se kupiti po cijeni od 350 do 500 eura, dok na tržištu zapadne Europe zapada oko 5000 eura.

Drugi je centar za distribuciju narkotika, prema pisanju medija, Veliki Trnovec na jugu Srbije. Neki ističu da se u tome mjestu u svakom trenutku može naći oko dvije-tri tone heroina.

slobodna dalmacija