AKTIVNOSTI NA GRANICI Graničari BiH zaplijenili 63 vozila, priveli više od 2700 osoba, a pronađena je i droga

Granični prijelaz Ivanica
Hercegovina.info

Prošle godine su službenici Granične policije (GP) BiH evidentirali izvršenje 183 kaznena djela krivotvorenje isprava. Po raznim osnovama, službenici Granične policije privremeno su oduzeli 81 transportno sredstvo (razlozi privremenog oduzimanja vozila su: 63 kao sredstvo izvršenja kaznenog djela i 18 druge mjere). Pronađena je i privremeno oduzeta određena količina različitih vrsta oružja i streljiva, a nadležnim tužiteljstvima je podneseno 15 službenih izvještaja za 19 kaznenih djela protiv 22 osobe.

Procijenjena vrijednost privremeno oduzetih roba iz kaznenih djela iznosi više od 310 000 KM. Drugim agencijama zbog nenadležnosti ustupljena su 33 predmeta po kojima je privremeno oduzeta roba u vrijednosti 268 807 KM, navodi se za Hercegovina.info iz GP BiH.

Nadalje, prošle godine je nadležnim tijelima predano 3 598 stranih državljana, radi prekoračenja ili nezakonitog boravka u BiH, uhićenja prema potragama i slično. Evidentirano je 2 738 osoba za kojima su od nadležnih tijela raspisane tjeralice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice, sigurnosno interesantnih osoba i ostale potrage. 

Evidentirane su 864 osobe za kojima su potrage nadležnih sudskih policijskih tijela BiH bile aktivne. Na osnovu aktivnih tjeralica prema Interpolu, evidentirane su 123 osobe. Prema potragama, pronađeno je 81 vozilo, dok je 449 pronađenih dokumenata prema potragama.

Evidentirano je 136 kaznenih djela u vezi s opojnim drogama. Nadležnim tužiteljstvima je podneseno 117 službenih izvještaja i prijavljene su 142 osobe. Pronađena droga i ostala opojna sredstva: marihuana, hašiš, amfetamin, heroin, ecstasy, kokain i drugo. U skladu sa naredbama Suda BiH pod nadzorom Tužiteljstva BiH, realizirano je nekoliko operativnih akcija u vezi s opojnim drogama. 

Jedna od njih je operativna akcija 'Diablo 2', u suradnji s EUROPOL-om, zbog postojanja osnova sumnje da je veći broj osoba kao članovi grupe za organizirani kriminal, počinio kazneno djelo 'Organizirani kriminal' iz članka 250. stav a KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelom 'Neovlašteni promet opojnim drogama' iz članka 195. KZ BiH i kaznenim djelom 'Pranje novca' iz članka 209. KZ BiH, na način da su organizirano iz BiH i drugih država regije krijumčarili veće količine opojne droge marihuane – skunka u države Europske unije. 

Nadalje, u suradnji s službenicima Uprave policije MUP-a Sarajevske županije, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, relizirana je operativna akcija 'Kod' zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'Organizirani kriminal' iz čl. 250 KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelima 'Neovlašten promet opojnim drogama' iz čl. 195 KZ BiH i 'Primanje dara i drugih oblika koristi' iz čl. 217. Osumnjičene osobe su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, organizirano sudjelovale u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina opojne droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Europske unije.

Prošle godine je, do 31.12.2022., na mjerama privremene suspenzije bilo devet policijskih službenika Granične policije BiH, priopćeno je za Hercegovina.info iz Ureda za informiranje GP BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.