AKCIJE POLICIJE I UNO Zaplijenjeno 20 tona plina i više od tri tone duhana

AKCIJE POLICIJE I UNO Zaplijenjeno 20 tona plina i više od tri tone duhana
UNO BiH

Operativna akcija kodnog naziva 'Spartak' provedena na području Tuzlanske županije (TŽ) na način da je lociran objekat gdje se  vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnu distribuciju i prometovanje na 'crnom tržištu' u BiH. Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH. 

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 715 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 2615 kg duhana u listu bez korijena, kao i strojeva za rezanje duhana. Aktivnosti na terenu provedene su uz asistenciju policijskih službenika MUP TŽ. 

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210 a, Krivičnog zakona BiH.

Istog dana ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) iz regionalnog centra Tuzla u akciji kodnog naziva 'Dragon' izvršili su detaljan pregled jedne cisterne sa plinom. Tom prilikom su pronašli 19.500 kg tečnog plina koji nije bio prijavljen za redovnu carinsku proceduru. 

Tijekom aktivnosti na terenu korišten je NUCTECH skener, kao i ostala specijalistička oprema za otkrivanje krijumčarene robe. Akcija je provedena uz asistenciju službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Sarajevo i carinskih službenika RC Tuzla. 

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Krijumčarenje', iz člana 214 Krivičnog zakona BiH. Tržišna vrijednost robe procjenjuje se na 225 300 KM.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, kao i vozila donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS. Ovakav modalitet suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova TŽ i UNO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.