AKCIJA 'ZIP' Jedna osoba uhićena zbog krijumčarenja migranata

krijumčarenje
Ilustracija/GP BIH

Jedna osoba uhićena je zbog krijumčarenja migranata u akciji 'Zip' koju je provela SIPA.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer, 20. 2. 2024. godine su, u nastavku operativne akcije 'Zip' na području Kladnja, slobode lišili jednu osobu, koja je provedena u prostorije SIPA-e, gdje je nad njim izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog.

O daljnjem statusu navedene osobe će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. 

Organizirani kriminal

Osoba je lišena slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela 'organizirani kriminal' u vezi s kaznenim djelima 'krijumčarenje osoba', 'organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećanja radi, policijski službenici SIPA-e su dana 6. 2. 2024. godine realizirali operativnu akciju 'Zip', kojom prilikom je slobode lišeno devet osoba, koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je zadokumentirano krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Europske unije. Krijumčarenje je vršeno tako da su osobe prevožene skrivene u kamionima s teritorija Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.