AKCIJA 'ŠIŠA' Nargilama oštećen proračun BiH za 600 tisuća KM; Pretresi i u UNO BiH

Aerodrom Sarajevo airport
Hercegovina.info

Pripadnici Granične policije BiH u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosne agencije BiH, 11. svibnja, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banja Luke, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realiziraju operativnu akciju kodnog naziva 'Šiša'.

I dalje se provode pretresi na 23  lokacije koje koriste osumnjičene osobe, osumnjičene pravne osobe, službenici UNOBiH, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije iz službenih prostorija UNOBiH, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' iz člana 249. stav (2). KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelima 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz člana 220. KZBiH i krivičnom djelom 'Carinska prijevara' iz člana 216. KZBiH.

Navedene aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duhana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma Sarajevo. Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prijevare, koje su omogućavane od strane službenika UNOBiH.

Navedenim nezakonitim aktivnostima oštećen je proračun BiH za više od 600.000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize.

Povodom realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da GPBiH u kontinuitetu poduzima mjere i aktivnosti u sprječavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu državne granice.

"Ovim putem zahvaljujem pripadnicima Središnjeg istražnog ureda GPBiH na još jednoj uspješnoj akciji u nizu, kao i Upravi za neizravno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno – sigurnosnoj agenciji BiH na suradnji, a posebno Tužiteljstvu BiH pod čijim nadzorom je realizirana ova operativna akcija", kazao je direktor Galić, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.