AKCIJA SIPA-E Kako je poduzeće s jednim zaposlenim i bez iskustva dobilo posao od 5,5 milijuna KM

Akcija SIPA-e - pretres garaža Envera Bijedića
TIP.ba

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom četvrtka su (18.2.) realizirali operativnu akciju kodnog naziva 'Rudnik', u okviru koje je privedeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Udruživanje radi činjenja krivičnog djela', u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' istog zakona.

Izvršeni su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata te pokretne stvari na devet lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama koje koristi šest fizičkih osoba, i tom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i Općinskog suda u Tuzli, u suradnji sa MUP-om Tuzlanske županije, navedeno je u priopćenju SIPA-e.

"Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužiteljstva Tuzlanske županije, a odnosi se na nezakonitosti  prilikom namještanja višemilijunskog tendera u iznosu od 5,5 milijuna KM za poduzeće iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacijskih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više šuta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovom poduzeću, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovim poduzećem koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' u sticaju s krivičnim djelom 'Primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem', a u slučaju tri odgovorne osobe iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Bijedić negirao optužbe

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić koji je uhićen danas u akciji pripadnika SIPA-e u Tuzlanskoj županiji (TŽ), ispitan je u ovoj policijskog agenciji u Tuzli. Njegova odvjetnica Mirna Avdibegović, rekla je za 'Dnevni avaz' da je Bijedić negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Osim Bijedića, uhićeni su i aktualni direktor rudnika i član SD-a Aziz Č., te bivši direktor Rudnika soli Tuzla – Amir S. i predsjednik Nadzornog odbora Amir T., ali i Dženan i Atif M. iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

"Istraga se vodi zbog postojanja osnova sumnje da je postignut dogovor, koluzija ili zavjera između osumnjičenih, njih šestorice, s ciljem da se jedan složen i skup  posao povjeri gospodarskom društvu koji nema iskustva u takvim poslovima. Postoji osnovana sumnja da su koordinirane radnje osumnjičenih da posao od 5,5 milijuna KM povjeri poduzeću sa jednim zaposlenim koji nikada nije obavilo ni jedan sličan posao. Istovremeno, posao nije dobilo društvo koje ima potrebno iskustvo. 

Istraga je do sada utvrdila da poslovno društvo ‘Minning and Drilling’ iz Gračanice osim što nema reference i što ima samo jednog zaposlenog, nema ni potrebne opreme kojom bi se izvršili ovi vrlo složeni i obimni radovi. Uprkos tome osumnjičeni su znajući za ove okolnosti insistirali da dobije pomenuto gospodarsko društvo posao, što je na kraju i učinjeno", izjavio je za Tuzlanski info portal (TIP) postupajući tužitelj Tužiteljstva TŽ Dalibor Bingas.

Tajno praćenje

Tužitelj Tužiteljstva TŽ Ćazim Serhatlić je kazao da je predmet formiran u siječnju 2020. godine na osnovu anonimnih prijava, a informacije su potvrđene i prijavom iz Ministarstva gospodarstva TŽ. Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja i telefonskih razgovora. Upravo to je tužiteljski tim dovelo do relevantnih informacija i dokaza o namještanju tendera.

"Razgovori i dogovori su dokumentirani snimcima nadzornih kamera sa TC 'Bingo' u Tuzli gdje se vidjelo da se sastaju Amir S. i Dženan i Atif M. To je bio razlog da se zatraže posebne istražne radnje od Općinskog suda Tuzla i njima su bile obuhvaćene ove tri osobe. Kako je istraga odmicala, a koja je trajala skoro godinu dana, ostali osumnjičeni su došli pod nadzor svojih telekomunikacija jer je bilo dosta međusobnih komunikacija. 

Ne samo između njih, nego i drugih osoba od kojih su oduzeti telefonski aparati da bi se moglo zadokumentirati postojanje ne samo utjecaja i dogovora ovih osumnjičenih osoba, nego eventualnog utjecaja i dogovora sa drugim osobama", istaknuo je na izvanrednoj konferenciji za medije tužitelj Serhatlić.

Česta smjena direktora

Prema njegovim riječima, izravan utjecaj na rad Rudnika soli Tuzla imala je stranka SD BiH, kojom predsjedava Bijedić. Prvo je direktor bio Amir S. koji je smijenjen u ožujku prošle godine zbog, kako je istaknuo, neposluha naredbama Vlade TŽ, zbog čega se došlo do imenovanja Mirnesa M. koji je bio od ožujka do rujna na dužnosti. Zatim je na direktorsku poziciju imenovan Aziz Č., svi kadrovi koje je predlagala stranka SD BiH.

"Istragom se utvrdilo da postoji međusobna povezanost sa osumnjičenim Enverom Bijedićem, tako da je došlo do proširenja istražnih radnji i na telefon koji je bio i kod njega u upotrebi. Iz dokaza je vidljivo da je Aziz Č., kršeći pravilnik o nabavkama, odnosno iskorištavajući svoja ovlaštenja, uz podobne ljude koje je imao u komisiji za dodjelu, te suradnju sa Bijedićem i Dženanom, Atifom i Mirnesom M. dodijelio posao poduzeću koje je u vrijeme zaključivanja ugovora imalo samo jednog radnika  u radnom angažmanu", naveo je Serhatlić za TIP.

Istražiteljima je zanimljivo i to da je u ranijim tenderskim procedurama naknada za nepredviđene radove iznosila pet posto, dok je u posljednjem, spornom tenderu ona povećana na 20 posto.

"Interesantna je činjenica da prvi puta kada je tender obustavljen da je poduzeće 'Minning and Drilling' imala ponudu od 7,5 milijuna KM, a poduzeće iz Bugarske 5,5 milijuna KM. Uvijek se držala ta neka razlika od 2 milijuna KM. U drugom tenderu je isto tako bilo. Kada imate informaciju da je netko od vas jeftiniji za 2 milijuna vi uvijek idete sa istom postavkom. Da bi se na kraju, kada su vidjeli da ne mogu biti izabrani, oni svoju ponudu spustili na 5,5 milijuna KM", rekao je tužitelj Serhatlić, prenosi TIP.

Naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od načelnika Lukavca Edina D. (SD), bivšeg direktora Rudnika soli Tuzla Mirnesa M. (SD), dekana Rudarsko-geološko-građevisnkog fakulteta u Tuzli Kemala G., bivšeg predsjednika Skupštine TŽ Žarka V. (SD), Edina G. koji se također dovodi u moguću vezu sa predmetom.