AKCIJA 'PERO' Zbog krivotvorenja diploma SIPA podnijela izvještaj protiv osam osoba

SIPA djelatnik
Ilustracija/Hercegovina.info

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom ponedjeljka su (20.7.) Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiteljima protiv osam fizičke i četiri pravne osobe.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' u vezi sa krivičnim djelima iz člana 210. 'Porezna utaja ili prijevara', 209. 'Pranje novca', člana 33. 'Pomaganje', člana 124. 'Osnovi odgovornosti pravne osobe' istog zakona, člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', člana 389. 'Krivotvorenje službene isprave', člana 264. 'Neovlaštena upotreba tuđe firme' istog zakona, člana 239. Krivičnog zakona Republike Srpske 'Prijevara', člana 127. 'Osnovi odgovornosti pravne osobe' istog zakona.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljene pravne osobe koje su bile pod vlasničko-upravljačkom kontrolom prijavljenih fizičkih osoba, sačinile poslovnu dokumentaciju sa nestinitim sadržajem, čime je izbjegnuto prijavljivanje i plaćanje poreznih obaveza u ukupnom iznosu od 94.423,08 KM.

Na taj način omogućeno je stjecanje koristi za prijavljene fizičke osobe u ukupnom iznosu od 668.754,70 KM, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Kako saznaje 'Dnevni avaz' iz izvora bliskih istrazi, sve ove osobe, nakon što su ispitane u SIPA-i, puštene su na slobodu. Saznaje se da je ih je više od pola priznalo djela za koja se terete, a to je 'Organizirani kriminal' i 'Krivotvorenje isprava'.

Uhićenja su provedena na području Fojnice, Srebrenice, Travnika, Bužima, Banjaluka, Bosanske Krupe. Uhićeni su, kako tvrdi izvor 'Dnevnog avaza' bili posrednici u pribavljanju nezakonitih diploma zbog čega je istraga i pokrenuta.