AKCIJA Između Konjica i Sarajeva zaplijenjeno 280 kg duhana

Zapljena duhana kod Konjica
UNO BiH

Provedena je još jedna uspješna operativna akcija u cilju sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima. Ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), Regionalnog centra Sarajevo, izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila na cestovnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, pri čemu je pronađeno 280 kg rezanog sušenog duhana. 

Pronađeni duhan nije bio obilježen akciznim markicama koje izdaje UNO. Vrijednost oduzete robe iznosi 47.600 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu. Ova akcija sprovedena je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

U predstojećem periodu, ovlaštene službene osobe UNO će protiv osobe S.M. (kod kojeg je pronađena, a potom i oduzeta navedena akcizna roba), podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH – zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.