AKCIJA INSPEKCIJE Prodavali strana vina pod hrvatskim oznakama

Crno vino u čaši
Ilustracija

Vino iz Italije, Makedonije i Čilea pet hrvatskih proizvođača prodavalo je kao svoje, otkrila je Poljoprivredna inspekcija u Hrvatskoj. Da su tuđe vino prodavali kao hrvatsko, inspekcija je otkrila u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene hrane i pića.

Kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zloupotreba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego iz Italije, Sjeverne Makedonije i iz Čilea, objavljeno je na službenim stranicama Državnog inspektorata.

Ta vina bila su označena kao 'kvalitetno vino s kontroliranim geografskim porijeklom' i 'vrhunsko vino s kontroliranim geografskim porijeklom', prenosi Srna.

U velikoj akciji Europola i Interpola 'OPSON 2020' inspekcija je obavila ukupno 275 nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište od 20. siječnja do 16. ožujka, prenose hrvatski mediji.

I pored pandemije koronavirusa, u svim zemljama ukupno je provedeno 26.000 nadzora i zaplijenjeno oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda vrijednosti oko 28 milijuna eura.