AKCIJA "HIJENA" Pripadnici SIPA-e uhitili četiri osobe

SIPA pretresa urede OSA-e u Banjoj Luci
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije „Hijena“, na području Sarajeva realizirali pretrese na tri lokacije, te su tom prilikom  pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računala i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi, priopćeno je danas iz SIPA-e.

Uhićene su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela „Organizirani kriminal“ u vezi s kaznenim djelima „Neovlašten promet opojnom drogom“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, „Pranje novca“ iz Kaznenog zakona BiH, te „Nanošenje teških tjelesnih ozljeda“ i „Oštećenje tuđe stvari“ iz Kaznenog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u suradnji s Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om ŽS, MUP-om Zeničko-dobojske Županije i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH već duže razdoblje rade na dokumentiranju naprijed navedenih kaznenih djela, a koja saznanja su dobivena analizom kriptozaštitnih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je suradnja s policijskim organima Kraljevine Španjolske i Kraljevine Švedske.

Uhićene osobe, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, bit će predane u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.