AKCIJA FUP-a Uhićeno pet osoba zbog lihvarstva, droge i krivotvorenja

Akcija FUP-a Phoenix
FUP

Službenici Federalne uprave policije (FUP) su danas, 13.7.2021. godine u suradnji s Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije, te nadzorom Županijskog tužiteljstva Srednjobosansko županije, započeli aktivnosti na realizaciji operativno - taktičke akcije kodnog naziva 'Phoenix' u cilju dokumentiranja kaznenih djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz člana 340, a u vezi s kaznenim djelima 'Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga' iz člana 238. 'Krivotvorenje isprave' iz člana 373. i 'Lihvarstvo' iz člana 298. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz FUP-a.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Travniku na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez, izvršeni su pretresi stambenih objekata na sedam lokacija, te je uhićeno pet osoba inicijala Z.Č. (1962.), F.G.G. (1971.), G.J. (1978.), N.B. (1976.) i Š.V. (1963.). Osumnjičene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge 'kokain', 'amfetamin', 'Cannabis Sativa L', određena količina oružja, streljiva, te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim kaznenim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Uhićene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te će iste biti u zakonskom roku predane na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Srednjobosanske županije uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.