AKCIJA DIVIČ Uhićeno 11 osoba zbog sumnje da su ilegalno preko granice prevozili voće i povrće

Lisice ruke
Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (15.11.2023. godine) realizirali operativnu akciju 'Divič', u okviru koje su na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Bijeljine pretresli poslovne i stambene objekate i pokretne stvari na 17 lokacija.

Slobode je lišeno 11 osoba koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360 KM, 48.885 eura, 320.010 dinara (RSD), 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena kaznena djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelima 'Krijumčarenje', 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', 'Nesavjestan rad u službi', 'Davanje dara i drugih oblika koristi', i 'Primanje dara i drugih oblika koristi' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, te kaznena djela 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja' i 'Primanje mita' propisana Kaznenim zakonikom Republike Srpske.

Navedena grupa je krijumčarila i prevozila  različite vrste robe (od čega je većinski dio bio voće i povrće) preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno preko Graničnog prijelaza Popovi - Pavlovića most, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Kao i mnogo puta do sada, iz SIPA-e nisu dostavljeni inicijali niti godišta privedenih osoba koje se sumnjiče za navedena kaznena djela.