AKCIJA 'BULEVAR' Pripadnici SIPA-e uhitili deset osoba

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su u sklopu operativne akcije „Bulevar“, na području Srednjobosanske županije realizirali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari  na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u tijeku.

Do ovog trenutka  uhićeno je 10 osoba, priopćeno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrše po nalogu Županijskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo "pranje novca".

U operativnoj akciji „Bulevar“ poduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih osoba, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

 Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Također, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela.

Policijski službenici SIPA-e su tijekom rada po predmetu odnosno dokumentiranju počinjenih kaznenih djela identificirali nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem kaznenih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Županijski sud u Sarajevu na prijedlog Županijskog tužiteljstva Sarajevske županje donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodijeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realiziraju u suradnja sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutarnjih poslova Srednjobosanske županije i Zeničkodobojske županije.

 Uzimajući u obzir da su aktivnosti u tijeku, o konačnom ishodu javnot će biti informirana naknadno.