AKCIJA 'BLOG' Uhićeno devet osoba zbog kokaina, heroina i amfetamina

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (10.05.2021. godine) na području Županije Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „BLOG” i tom prilikom uhitili devet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal”, u vezi s kaznenim djelom iz člana 195. „Neovlašteni promet opojnim drogama” istog zakona.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na devet lokacija na području Županije Sarajevo i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Naime, postoje osnovi sumnje da su uhićene osobe, od svibnja 2020. godine, vršile nabavku većih količina opojnih droga kokain, heroin i amfetamin u Nizozemskoj nakon čega su iste transportirali u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dalje vršena njena preprodaja.

Tijekom višemjesečne istrage i izvršenih vještačenja privremeno oduzetih opojnih droga u okviru ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli 1104,79 grama opojne droge kokain, 7470,02 grama opojne droge heroin i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge speed.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predane u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Gore navedene aktivnosti provedene su po naredbi Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojske županije, priopćeno je danas iz SIPA-e.