Afganistanac u BiH pokušao prokrijumčariti svoje sunarodnjake

Krijumčarenje migranata Drina
GP BiH

Radeći na sprječavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 25. rujna 2020. godine, na području Zvornika spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o muškarcima mlađe životne dobi.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa službenicima Granične policije BiH izjavili su da dolaze iz Afganistana.

Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo 'Krijumčarenje osoba', državljanin Afganistana je lišen slobode te će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat tužitelju Tužiteljstva BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji će nastaviti daljnji rad nad migrantima, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.

Na području Zvornika, lišen je slobode državljanin Afganistana, osumnjičen za krijumčarenje deset osoba, među kojima i jednog malodobnog djeteta. Osumnjičeni za krijumčarenje, kao i krijumčarene osobe, državljani su Afganistana.

Nakon što su na riječnoj granici na Drini, policijski djelatnici Granične policije pronašli krijumčarene ilegalne migrante, koji su sa gumenim čamcem prešli granicu, čijim je krijumčarenjem prouzročena opasnost po život krijumčarenih osoba, među kojima je i jedno dijete, sve osobe su zadržane radi provođenja daljeg postupka.

Osumnjičeni za kazneno djelo 'Krijumčarenja migranata', također državljanin Afganistana, bit će predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.