Afganistanac i Pakistanac krijumčarili migrante kroz BiH

Čekić
Ilustracija

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Afganistana i Pakistana koji se terete za organizirano krijumčarenje veće grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na Drini. Optužnica je podignuta protiv državljanina Afganistana Armana Afgana Faredija i državljanina Pakistana Amjida Hana, koji se nalazi u pritvoru.

Oni se terete da su, djelujući kao članovi organizirane grupe za krijumčarenje ljudi, radi sticanja nezakonite imovinske koristi za unaprijed dogovoreni novčani iznos, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata u BiH, čamcem preko Drine, granične linije iz Srbije u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U izvršenju krivičnog djela počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH koji su pronašli šest ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te uhitili počinitelje krivičnog djela, prenosi Srna.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo 'Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata', a u vezi sa krivičnim djelom 'Krijumčarenje ljudi'. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.