44-GODIŠNJAK U PRITVORU Pretresom kuće mu našli pet kg droge i oružje

Zatvor ruke
WiseGeek

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Rusmira V. (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' u sticaju sa krivičnim djelom 'Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija'.

Postupajući po nalogu Tužiteljstva i uz naredbu Općinskog suda Tuzla pripadnici OKP PU Tuzla i SKP MUP-a TŽ su 19. studenog 2021. godine u popodnevnim satima izvršili pretres kuće i pomoćnih objekata koje koristi osumnjičeni u tuzlanskom prigradskom naselju Plane.

Tom prilikom je u više paketića pronađeno oko 5 kilograma opojne droge amfetamin (speed), te više paketića sa opojnom drogom cannabis sativa (marihuana) pripremljenih za dalju prodaju, a za koje je izvršeno kemijsko vještačenje.

Prilikom pretresa je pronađena i znatna količina druge praškaste i biljne materije upakirane u manje ili veće paketiće, kao i određena količina tečnosti koja se najvjerojatnije koristi za proizvodnju opojne droge, a za koje je kemijsko vještačenje u tijeku. Prilikom pretresa su pronađeni i precizna vaga, stroj za vakumiranje, automatska puška i određena količina streljiva, kao i određena informatička oprema i telefoni koji su privremeno oduzeti radi vještačenja.

Nakon obavljenog pretresa osumnjičeni je lišen slobode. Obavljena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog, priopćeno je iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.