159 000 KM Petorica osuđena na 19 i pol godina zatvora zbog pljački bankomata

Bankomat eksplozija Modriča
Una

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) potvrdio je presudu kojom su petorica optuženih članova takozvane 'bankomat bande' osuđeni na ukupno 19 i pol godina zatvora, jer su u Modriči i Šamcu plinom raznosili bankomate iz kojih su ukrali oko 159.000 KM, navodi 'Una'.

Osuđeni su Omer M. na pet godina zatvora, Enis M. na četiri i pol, Mirko Đ. na četiri, dok su po tri godine dobili Adnan S. i Jozo M. Odluka je donesena nakon što je Vrhovni sud RS odbio žalbe tužiteljstva i obrane.

"Odbijene su, kao neosnovane, žalbe okružnog javnog tužitelja u Doboju, optuženih Omera M. i Joze M. i branilaca optuženih Omera M., Enisa M., Adnana S., Joze M. i Mirka Đ., te je potvrđena presuda Okružnog suda u Doboju od 24. veljače 2022. godine", rekla je za UNU tajnik Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Prema presudi, koja je sada pravosnažna, svi su oglašeni krivim za više teških krađa, te su oslobođeni krivice po četiri točke optužnice.

Prema presudi krivi su za krađu automobila BMW, vlasništvo M.M. iz Šamca, vrijedan oko 17.000 KM. Vozilo su odvezli u garažu oca optuženog Mirka Đ. Potom su u njega smjestili spremnik za plin, kao i drugu opremu za izazivanje eksplozije. Vozilo je korišteno prilikom 'dizanja u zrak' bankomata 'UniCredit' banke u Šamcu 2019. godine, ali je zato osuđen samo Omer M.

Inače iz tog bankomata nije ukraden novac jer eksplozija nije razorila kasu bankomata. U presudi se navodi da je Omer M. sprejom porpskao nadzorne kamere, a potom upotrebom plina i varnice izazvao eksploziju u kojoj je oštećen bankomat, kao i izlog i unutrašnjost banke. Ukradeni BMW tijekom istrage je pronađen zapaljen u Usori.

Članovi grupe oglašeni su krivim za raznošenje bankomata 'UniCredit' banke u Tržnom centru 'Bingo' u Modriči u listopadu 2019. godine. U presudi se navodi da je Omer M. sprejom poprskao kameru na bankomatu, dok je Enis M. pomjerio kameru s tržnog centra.

Kasnije su se vratili i plinom izazvali eksploziju na bankomatu iz kojeg su ukrali oko 137.000 KM. To djelo je izvršeno ukradenim Audijem Q7, ali su oslobođeni krivice u djelu optužnice koji se odnosio na krađu vozila. Mirko Đ. je osuđen za miniranje bankomata u Modriči iz kojeg je ukradeno više od 10.000 KM.