ČOLAKOVIĆ "Grad Mostar mora zatvoriti sve kladionice koje su unutar 100 metara od škola"

Alis Čolaković
Direktno/ilustracija

Alis Čolaković, vijećnik Koalicije za Mostar, na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara koja se održava trenutačno postavio je jednu inicijativu koja bi nastojala dati doprinos borbi protiv ovisnosti o kockanju s kojim se susreće naše društvo. 

Što kaže zakon?

"Danas imam jednu inicijativu. Zahtjevam od službi Grada Mostara, točnije od Službe za inspekcijske poslove da izvrše provjeru udaljenosti objekata u kojim se priređuju igre na sreću kao što su tombole, kasino, kladionice i sl. od osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata na području grada.

Ta provjera bi utvrdila nalaze li se objekti igara na sreću zapravo nalaze na udaljenosti koja je dozvoljena zakonom, tj. jesu li udaljeni 100 metara od ovih objekata. Ukoliko se prilikom provjere pokaže da pojedini objekt ne ispunja predmetni kriterij od udaljenosti, potrebno je od strane Grada Mostara da se poduzmu sve neophodne aktivnosti u cilju zabrane daljnjeg komercijaliziranja igara na sreću u predmetnim objektima", naveo je Čolaković u svom izlaganju pred gradskim vijećnicima.

Maloljetnici svakodnevno izloženi kockanju.

"Zakonom FBiH o igrama na sreću je propisano da je minimalna udaljenost 100 metara u odnosu na osnovne i srednje škole te vjerske objekte. Osobno znam da kladionica kod 6. osnovne škole ne ispunja taj kriterij, a vjerujem da ih ima puno više na području Grada Mostara", istakao je na kraju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.