CILJAMO NA VRH Bosna i Hercegovina u jednoj stvari za sada ima "broncu"

Zastava BiH
hercegovina.info

Da BiH ne napreduje u pogledu sprječavanja korupcije, pokazuje i posljednjiće Izvješće GREKA. Od petnaest preporuka samo je jedna realizirana na zadovoljavajući način. Korupcija cvjeta, bez naznaka da će se to promijeniti, donosi N1.

Malo smo više desno ili lijevo, ali ni za milimetar naprijed, kaže ona poznata. Tako je i BiH u pogledu korupcije. Za sada smo na trećem mjestu u Europi, ali možda dosegnemo i sami vrh, s obzirom na to da smo od 15 preporuka iz Izvješća GRECO, na zadovoljavajući način proveli samo jednu. Djelomično smo osam, dok šest nismo uopće.

“Problem korupcije u BiH je u tome što je ona, zapravo, institucionalizirana u jednom ambijentu dramatične netransparentnosti. Sve što se događa u tim koruptivnim tijekovima uvijeno je u zakone, a u stvari se događa ono što se događa, da je BiH jedna od najkorumpiranijih država”, ističe ovo novinar Amir Sužanj.

Mali napredak ostvaren je u suzbijanju organiziranog kriminala, preko Sky aplikacije, koja sumnjiči i pojedina poznata imena samog vrha bh. pravosuđa. Međutim, visoka korupcija se gotovo, uopće ne procesuira, jer je pravosuđe pod političkom kontrolom, stava su sugovornici.

“Tako je, recimo, prošle godine, Tužiteljstvo BiH podiglo samo tri optužnice za visoku korupciju, dok nismo imali niti jednu osuđujuću presudu”, podsjetila je Džana Brkanić iz BIRN-a.

Pored toga što je usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu i sudovima na dugom štapu, u mjestu tapka i usvajanje zakona o sukobu interesa na razini države. Prema Izvješću čak četiri preporuke koje se odnose na sprječavanje ove pojave, ostale su bez bilo kakvog odgovora bh. vlasti, i to isključivo zbog toga što to ne odgovara političkim predstavnicima i izaslanicima.

Više pogledajte u prilogu.