CIJELI KVART PRIČA O NJEMU Čovjek iz središnje Bosne mjesecima spava u autu u Zagrebu, život mu se totalno promijenio nakon prometne nesreće

Zdravko Đurić
Zeljko Puhovski/Cropix

Ispred Doma zdravlja Gajevo-Jarun u Zagrebu već tri mjeseca u svojem automobilu spava Zdravko Đurić. Omotan u vreću za spavanje, na zadnjem sjedištu automobila čeka ovaj petak, kada bi napokon trebao zbrinut. Zdravku ipak pomažu susjedi, koju su se nakon objave na Facebooku okupili te u kratkom roku donijeli gorivo ne bi li se mogao grijati te hranu i piće kako bi lakše dočekao petak, piše Jutarnji list.

Zdravka je ekipa Jutarnjeg odlučila obići nakon što se na Facebooku proširila priča o mještanima koji pomažu čovjeku koji na hladnim temperaturama noći provodi spavajući u automobilu. Kada smo mu prišli, stajao je ispred svojeg auta i razgovarao s jednim bračnim parom koji mu je odlučio donijeti benzin ne bi li se mogao grijati. Bio je otvoren za razgovor.

Zdravko u svojem automobilu čeka na Dom za odrasle osobe još od rujna, kada je izašao iz zatvora. Njegove navode o prijašnjim kažnjavanjima ne možemo provjeriti, ali tvrdi kako je prije izlaska iz zatvora njegov smještaj trebao biti dogovoren. No, ipak tome nije bilo tako.

Život na ulici nikada nije mogao zamisliti. Inače rodom iz središnje Bosne, Zdravko u Zagreb dolazi još kao mladić. Školovao se u prometnoj školi nakon čijeg završetka započinje raditi kao vozač tramvaja. Govori nam kako je 31 godinu živio sa ženom, odškolovao dvoje djece te da je život provodio u miru. No, tvrdi kako se sve promijenilo nakon prometne nesreće.

''Sudar sam doživio 1993. godine, a tvrdim da je tada netko pogrešno okrenuo skretnicu i izazvao sudar dvaju tramvaja, od kojih sam jedan vozio ja. Taman sam išao u garažu, smjena je trebala završiti. Sve mi je stradalo tada, i kičma i noga, ali mi doktorica nije dala papire za invalidsku mirovinu. Sin mi je tada imao mjesec dana, nisam još mogao u penziju'', govori za Jutarnji list Zdravko.

Kroz godine je stoga povremeno radio po bauštelama, sve do 2016. godine, kada mu je dijagnosticiran tumor koji je operirao. Priznaje nam u razgovoru da mu je odnos s obitelji narušen i kako je prijavaljivan za obiteljsko nasilje, zbog čega je između ostalog bio u pritvoru. Njegova životna priča je komplicirana, a detalji su teško provjerljivi, međutim ostaje činjenica da praktički od rujna živi u automobilu, te da su se nakon objave u Facebook grupi ‘Jarun Moj Kvart‘, susjedi organizirali i počeli mu nositi stvari i hranu.

Iako mu je neugodno primati poklone drugih ljudi, govori kako je uvijek raspoložen za razgovor. Mnogi su mu još u utorak navečer počeli dolaziti. Nakon toga, kako kaže - uvijek netko zastane. Svatko tko dođe donose mu benzin za automobil, ponešto hrane i čaja. Za vrijeme našeg razgovora sa Zdravkom došao je jedan čovjek te mu dao novac.

''Uzmite si samo, meni ti neće mnogo pomoći, vama zasigurno hoće'', rekao je čovjek koji je odlučio pomoći.

''Tko bi rekao da ću ovako završiti i da će mi toliko dobrih ljudi pomoći, stvarno ne znam što reći. Hvala im svima'', završava Zdravko.