CHRISTIAN SCHMIDT "Donio sam konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade FBiH"

Christian Schmidt
N. Šaljić/Avaz

Visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas konferenciju za medije na kojoj je priopćio vrlo važne odluke o deblokadi Federacije Bosne i Hercegovine.

Odmah na početku svog govora Schmidt je kazao da kada vas pozivam u OHR ima nešto da važno da najaviti.

“Prije nego što to učinim želim kazati nekoliko stvari. Vodeći princip koji slijedim je princip onoga što je najbolje za sve građane BiH. Ne djelujem ni protiv bilo kojeg naroda niti bilo koje stranke. U ova protekla tri tjedna puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo”, kazao je Schmidt, prenosi N1.

Potom je dodao:

“U tom razdoblju mi je dostavljena samo jedna kopija prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika Vlade FBiH. Moramo naglasiti da sastav mora biti u skladu s Ustavom. I prijedlog jeste takav. U međuvremenu nisam vidio ni službeni ni neslužbeni prijedlog. Osim toga, bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen napredak. Ono što mi vidimo na djelu je politički zastoj, a ne radi se o sukobu konstruktivnih naroda. Volja birača na izborima ne smije se ignorirati. To je suština demokracije, poštivanje volje građana. Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati postojeći zakon i omogućiti Zastupničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlade FBiH. Donio sam odluku jer nam Ustav ne daje kompletan odgovor kada se nađemo u ovakvoj situaciju”, kazao je  Schmidt.

Dodao je da poziva sve stranke da se pridruže pronalasku pravog rješenja.

“Da bi se u budućnosti spriječili slični zastoji pozivam sve stranke da se pridruže u najboljoj namjeri u pronalasku trajnog rješenja. Poštujući i ohrabrujući ovu inicijativu poziva se također Parlament da nastavi svoju inicijativu oko izmjene Ustava kako bi se spriječili budući zastoji. Kao što smo u ovoj zemlji naučili ne možemo se uvijek osloniti na dobru volju pa sam iz toga razloga uveo zaštitni mehanizam. Ovaj sustavni mehanizam za rješavanje zastoja nastupit će samo ako Parlament ne postigne dogovor oko Ustavnog amandmana u roku od godinu dana”, kazao je.