FOTO  Časne sestre za Uskrs farbaju jaja različitim tehnikama, a duhovnom pripravom osluškuju tajnu praznoga groba

Isusov grob samostan časnih sestara Bijelo polje
Privatna arhiva/s. Dominika Anić

Danas je Veliki petak. To je dan kada se kršćani prisjećaju patnje koju je Krist podnio za svakog čovjeka. Spomendan je to Isusove muke i smrti. Posljednjih dana katolici se na različite načine pripremaju za najradosniji blagdan, a sestra Dominika Anić opisala nam je kako to čine časne sestre u samostanu.

‘’Uskrs je najveće otajstvo naše vjere. Tajna koju tek vjerom dotičemo i u zahvalnosti i predanju slavimo stvarnost Vječnosti koju je Bog po Uskrsnuću Sina svoga Isusa utkao u svako ljudsko biće’’, kazala je s. Dominika Anić iz samostana Školskih sestara franjevki u Bijelom polju za Hercegovina.info.

‘’Uvijek kada se odvažimo razmišljati o uskrsnoj zbilji pred nas iskrsavaju pitanja na koja treba odgovoriti konkretnim životom. Uskrsnuće ne može ostati tek jednom dogođena stvarnost u Isusu, nego je ono moguće i za nas danas i to u najrazličitijim situacijama našega konkretnog života. Moguće je da se i naši „grobovi“ otvore, da se naš kamen odvali i naše blokade popucaju. Uskrsnuće ostaje snažan događaj za svakoga tko vjeruje i u Isusovo i u svoje uskrsnuće’’, objasnila je sestra Dominika.

Isusov grob samostan časnih sestara Bijelo polje

‘’Slaveći Uskrs mi zapravo slavimo našu besmrtnost. Odvaljen kamen s Isusova groba jamči nam kako nikakvo kamenje kojim se navaljujemo u svojoj svakodnevici ne može zadržati ljubav koja budi novi život, koja uskrisava i daje nam naslutiti kako Uskrsli Gospodin korača s nama obećavajući nam svoju blizinu do svršetka svijeta.

Uvijek iznova kušamo uranjati u tu stvarnost slaveći liturgiju koju nam Crkva svake godine nudi u ove svete dane’’, ističe za naš portal.

Sestre u samostanu pripremaju se za Uskrs na uobičajen način, a za ukrašavanje jaja koriste nekoliko tehnika.

Isusov grob samostan časnih sestara Bijelo polje

‘’Budući da najveća otajstva i stvarnosti naših života ne možemo opisati niti izraziti riječima, potrebni su nam neki znakovi koji nas upućuju na Bitno. Tako za Uskrs imamo ukrašavanje jaja, dekoracije koje nagovještaju novost života. Jaja ukrašavamo u nekoliko tehnika. U ljusci od luka, prehrambenim bojama, dekupaž tehnikom…’’, pojasnila nam je s. Dominika.

Isusov grob samostan časnih sestara Bijelo polje

Međutim, napominje kako se najviše posvećuju unutarnjoj, duhovnoj pripravi kroz šutnju, povlačenje i molitvu. U župnu crkvu Presvetoga Srca Isusova u Potocima odlaze na obrede svetog trodnevlja. Svjesne su kako je samo u šutnji i sabranosti moguće istinski „osluhnuti“ tajnu uskrsnuća. 

‘’To se ne događa u buci i galami, kao što se i Isusovo Uskrsnuće dogodilo u tišini noći, tako i naše iskustvo dodira s ovom Tajnom događa se u dubokoj šutnji i vedroj radosti. Potrebno se stišati i očistiti svoju nutrinu od svega suvišnoga, suvišnih pitanja i briga, tjeskobne zabrinutosti i strahova, i posvema se otvoriti dodiru praznoga groba iz kojega se rasprostire svjetlost koja rasvjetljuje svako stvorenje iz kojega progovara tišina bremenita Uskrsnom porukom – ISUS JE ŽIV’’.

Isusov grob samostan časnih sestara Bijelo polje

‘’Svatko od nas pozvan je pohrliti iskusiti prazninu groba i puninu života. I u vjeri prihvatiti svoj život kao put koji vodi u besmrtnost, kazala je s. Dominika Anić te na kraju poželjela svima kojima Isusovo Uskrsnuće biva nadahnuće za njihovo svakodnevno koračanje u vjeri, sretan, blagoslovljen i radostan Uskrs!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.