ČAPLJINA IH KOŠTALA Više HDZ-ovaca kažnjeno s tisućama maraka zbog jednog susreta

HDZ BiH Čapljina
HDZ BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) donijelo je odluku kojom se novčano kažnjava koalicija predvođena HDZ-om BiH jer su zloupotrijebili javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju u predizbornoj kampanji za prošle Opće izbore.

Na sjednici SIP-a održanoj 02. veljače 2023. godine utvrđeno je kako je koalicija HDZ BIH, HSSSR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HOU, HSPHB, HRAST, HNL odgovorna što su, Vlatka Martinović i Mario Mikulić, nositelji mandata i kandidati za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH ispred ove Koalicije zloupotrijebili javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripadaju čime su prekršili pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.2a Izbornog zakona BiH.

Novčane kazne od 3.000 KM za troje HDZ-ovaca

Članice navedene Koalicije snosit će kaznu u iznosu od 3.000,00 KM u jednakim iznosima.

U odluci SIP navodi kako je Vlatka Martinović, nositeljica mandata i kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta F BIH za Opće izbore 2022. godine zloupotrijebila javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripada, čime je prekršila pravila ponašanja u izbornoj kampanji pa joj se izriče novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

Nadalje, SIP je utvrdio i kako je Mario Mikulić, nositelj mandata i kandidat za Zastupnički dom Parlamenta F BIH za Opće izbore 2022. godine, zloupotrijebio javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripada te je i on kažnjen s 3.000 KM.

Isto je utvrđeno i za Darijanu Filipović, nositeljicu mandata i kandidatkinju za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine pa je i njoj izrečena jednaka novčana kazna.

HRS prijavio nepravilnosti

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako je odluka donesena po prigovoru Hrvatske republikanske stranke koja je navela da je ''Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije posjetio Gradski odbor HDZ-a Čapljina i to u prostorijama Gradske uprave i to u svrhu predizborne promidžbe''.

Uz to, navodi se kako je kandidatkinja HDZ-a Darijana Filipović ''isticala nužnost podrške zajedničkoj kandidatkinji HDZ-a Borjani Krišto, Vlatka Martinović je predstavljala izborni program, dok je Slaven Zeljko svoj govor završio zajedničkim sloganom HDZ-a BiH. U prijavi se navodi da su Zeljko, Filipović, Mikulic i Martinović u svrhu svoje izborne promidžbe uključili državne službenike Stjepana Boškovića, gradonačelnika Stoca, Smiljana Vidića, gradonačelnika Čapljine i Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko­neretvanske županije i to u vrijeme njihovog radnog vremena.

SIP je u odluci također naveo kako je utvrđeno da su fotografije sa susreta načinjene ispred i unutar prostorija zgrade Gradske uprave gdje su pored panela sa natpisom Grad Čapljina postavljena i dva promotivna izborna stranačka panela što ''jasno implicira, da se nije radilo samo o radnom sastanku''.

''Da se radilo o političkoj promociji Koalicije, a ne samo o radnom sastanku, razvidno je iz kasnijih medijskih istupanja'', navodi SIP i dodaje kako su Martinović, Mikulić i Filipović ''morali znati da je posjet Gradu Čapljina bila ne samo radna odnosno poslovna već i stranačka, a u cilju njihove političke promocije, ali ipak su uzeli učešće na političkom skupu u prostorijama Gradske Uprave čime su posredstvom domaćina skupa, odnosno gradonačelnika Grada Čapljina, zloupotrijebili javne resurse za političku promociju''.