BURNO NA SJEDNICI Ćavar: Vi i ja nemamo ista prava; Marić: Došli ste s napisanim govorom zbog medijske pažnje

boška ćavar,Salem Marić,gradsko vijeće

Između Boške Ćavar, mostarske vijećnice Naše stranke i Salema Marića, predsjednika Gradskog vijeća zaiskrilo je na današnjoj sjednici prvenstveno zbog toga jer je navela kako ona, ostali vijećnici i građani ne dobivaju informacije na brojne upite.

Odmah na početku vijećnica Ćavar obratila se Mariću riječima "nisam u kampanji, a gospodine Marić to što vas uslikam to je samo iz razloga što vas volim vidjeti nekad kasnije kad pregledavam slike", aludirajući na Marićeva brojna upozorenja vijećnicima koji su prije nje izašli za govornicu kako se radi o početku političke kampanje za nadolazeće opće izbore.

"Želim se osvrnuti na više primjedbi građana uz dokumentaciju ako netko bude tražio. Nemam inicijativa ni ikakvih drugih pitanja budući da nisam dobila nijedan zadovoljavajući odgovor na pitanja koja sam postavila. Nemam više pitanja ni za Gradonačelnika, ni za Vas gospodine predsjedniče Gradskog Vijeća koji ste i predsjednik Odbora za urbanizam i građenje. Neću postaviti pitanja ni načelnicima odjela, tj. odgovornima u odjelima", započela je Boška Ćavar, na što ju je Salem Marić u više navrata pitao o kojem članku diskutira jer je uzela vrijeme za vijećnička pitanja.

Ćavar je nastavila o slobodi građana.

"Nismo u stanju živjeti bez stresa jer su nam narušeni javni red i mir, a policija ne reagira na to...", a predsjednik Gradskog vijeća upozorio ju je da će uzeti riječ nastavi li držati govore, a ne postavljala vijećnička pitanja te zamolio da se drži dnevnog reda.

Zastupnica Naše stranke je nastavila i zatražila odgovor na vijećničko pitanje "kako građani mogu živjeti u miru?", Marić se osvrnuo kratkim protupitanjem "zar nemamo?", a Ćavar je istaknula da mnogi nisu u ravnopravnom položaju te da ona i njezini susjedi ne uživaju prava kao on.

Sporni pripremljeni govor.

U nastavku žustre rasprave pitala ga je zašto ne dopušta da se pročita govor, a predsjednik Gradskog vijeća još jednom ju je upozorio da to nema nikakve veze s vijećničkim pitanjima niti dnevnim redom te da se radi o govoru koji joj je netko napisao i da se fokusira na vijećnička pitanja.

"Čuj, kako građani žive? Tko će vam na to odgovoriti?", pitao ju je Salem Marić te dodao u nastavku da je to pitanje za televizijske ankete i rekao da se drži dnevnog reda. Tražite da se u dnevni red uvrsti sigurnosna ili politička situacija u Gradu i onda pričajte o tome koliko hoćete.

Ćavar se žalila na kontinuirano ignoriranje vijećničkih pitanja i inicijativa.

"Gospodine Marić, 10 vijećnika prije mene je ovdje pročitalo da nije dobilo odgovor od nadležnih gradskih službi za pitanja koja su postavili prije godinu dana. O čemu vi pričate? Zašto vi mene upozoravate, kad je u nekom drugom problem, a ne u meni?", nastavila je ova vijećnica dok je Marić tvrdio da vijećnici dobiju odgovor na svako pitanje od gradskih službi te rekao da pita gradonačelnika sve za što nije dobila odgovor u proteklom razdoblju.

"Vama se obraćam kao predsjedniku Odbora za urbanizam i građenje...", rekla je Ćavar koja tvrdi da joj kao predsjednik odbora nije odgovorio više od pola godine, a Marić ju je odmah prekinuo "I onda me pitate da odgovorim kako žive građani Mostara?".

Ona je u nastavku tražila odgovore, no izgleda da ih neće dobiti.

"Naravno da neću ni pogledati ni osvrnuti se na pitanja. Vi ste vijećnica, a ja vijećnik. Dođite kod mene u ured i sve ću Vam objasniti, a neću da Vi zbog medijske pažnje trebate pisati i čitati sve što se kaže za javnom govornicom. Po Statutu imate pravo doći u službu Gradske uprave i tražiti dokumentaciju, ovdje izađite i tražite što trebate. Ja ću ići s Vama kod svih šefova Službi da dobijete ono što trebate", rekao je u svom završnom odgovoru Salem Marić.

Na kraju svog izlaganja Ćavar je naglasila da nema primjedbu hoće li dobiti papir ili neće, ali ima primjedbu na odgovore zašto se krše njezino, ali i pravo ostalih građana Grada Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.