BRITANSKI PREMIJER "Transrodne žene se ne bi trebale natjecati u ženskim sportovima. To su biološki muškarci"

Boris Johnson, transgender, sport

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se transrodne žene ne bi trebale natjecati u ženskim sportovima.

"Ne mislim da bi se biološki muškarci trebali natjecati u ženskim sportskim natjecanjima. I možda je to kontroverzna stvar... Ali jednostavno mi se čini razumnim", rekao je Johnson tijekom posjeta bolnici u Welwyn Garden Cityju, Hertfordshire u srijedu, izvijestili su mediji PA.

Johnson je to komentirao govoreći o brojnim pitanjima, uključujući odluku britanske vlade da ne uključi transrodne osobe u zabranu takozvane terapije konverzije.

"I slučajno mislim da bi žene trebale imati prostore, bilo u bolnicama ili zatvorima ili svlačionicama ili bilo gdje, koji su posvećeni ženama. To je koliko se moje razmišljanje razvilo o ovom pitanju. Ako me to dovodi u sukob sa neke druge, onda moramo sve riješiti", rekao je Johnson, prenosi PA.

"To ne znači da nisam pretjerano suosjećajan s ljudima koji žele promijeniti spol, tranziciju. Bitno je da ljudima pružimo maksimalnu moguću ljubav i podršku u donošenju tih odluka. Ali ovo su složena pitanja i mislim da se ne mogu riješiti jednim brzim, lakim zakonodavstvom. Potrebno je puno razmišljanja da se ovo ispravi", rekao je.

Johnsonovi komentari dolaze samo nekoliko dana nakon što je transrodna sportašica Emily Bridges rekla da su je mediji "maltretirali i demonizirali" nakon što je UCI, upravno tijelo svjetskog biciklizma, presudilo da se ne može natjecati na Nacionalnom prvenstvu Omnium u Velikoj Britaniji tijekom vikenda.
Bridges, koja se na tom događaju trebala natjecati protiv britanskih olimpijskih zvijezda kao što je Laura Kenny, rekla je da je prošlog tjedna preko British Cyclinga saznala da je UCI presudio da ona nije kvalificirana. 21-godišnja Bridges je u izjavi rekla da je u kontaktu s British Cyclingom i UCI-jem posljednjih šest mjeseci uoči onoga što je trebala biti njezina prva utrka u ženskoj disciplini.

"U tom sam vremenu i British Cyclingu i UCI-ju dostavila medicinske dokaze da ispunjavam kriterije prihvatljivosti za transrodne biciklistice, uključujući da je moja granica testosterona bila daleko ispod granice propisane propisima u posljednjih 12 mjeseci", Bridges je rekla u svojoj izjavi koju je objavila LGBTQIA+ biciklistička grupa PRIDE OUT.

Od 1. ožujka 2020. propisi UCI-ja navode da transrodne žene moraju smanjiti razinu testosterona na ispod 5 nmol/L najmanje 12 mjeseci kako bi se natjecale u ženskim natjecanjima.