Božo ljubić razgovarao s ruskim veleposlanikom u BiH

Veleposlanik Bocan-Harčenko zanimao se za gledišta HDZ 1990 na aktualno stanje u Bosni i Hercegovini i šansama za formiranje nove parlamentarne većine u svjetlu predstojećega sastanka šest političkih stranaka, koji se treba dogoditi 20. studenoga u Mostaru u organizaciji HDZ 1990.

On je također pokazao interes i za stanje u Mostaru i pokušaje da se pronađe rješenje kako bi i u Mostaru bili održani izbori.

Ljubić je informirao ruskog veleposlanika o aktualnom stanju u BiH i pokušajima stranačkih lidera da se prevlada politička i institucionalna kriza.

Izrazio je zadovoljstvo da se faktički već iskristalizirala nova formirana parlamentarna većina kroz bilateralne stranačke razgovore.

Također je kazao da bi na sljedećem sastanku "šestorke" mogla biti i verificirana većina koja će usuglasiti dokument koji bi mogao biti osnova za djelovanje u sljedeće dvije godine.

Što se tiče HDZ 1990 i hrvatske strane općenito prioritet je provedba Mape puta i presude Europskoga suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

HDZ 1990 smatra da se zahtjevi iz te presude moraju ispuniti kao i izjednačiti pozicija tri konstitutivna naroda u procesu kandidiranja i biranja legitimnih predstavnika u institucije sustava. Hrvatska strana će prihvatiti svaki model koji jamči ostvarivanje ovih načela.

Ljubić je također kazao da nema velike nade da bi se dogovor političkih stranaka oko Mostara mogao postići. Ono što hrvatske stranke predlažu jest ista rješenja za Mostar kao i za druge gradove u BiH.

Veleposlnik Bocan-Harčenko je pozdravio dijalog stranačkih čelnika i zaželio uspjeh novoga međustranačkoga sastanka, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ 1990.