BOŽIĆNICE U dm-u će djelatnici dobiti preko 2.500 KM, a evo koliko dijele druge privatne tvrtke

Božićnica
Ilustracija/Unsplash

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama. Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosi, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je hrvatska Vlada povećala limite na neoporezivi dio ovih naknada. A može biti i da su postali svjesni kako je zadnjih godina postalo sve teže naći kvalitetnu i lojalnu radnu snagu, pa i na ovaj način žele zadržati zaposlenike, ali i napraviti si reklamu za neke buduće kadrovske akvizicije.

Dobar dio poslodavaca stoga je požurio i javno objaviti kolike božićnice dijele svojim zaposlenicima i, zaista, nerijetko se radi o sasvim pristojnim iznosima. Slobodna Dalmacija u nastavku donosi podatke o božićnicama kod nekolicine privatnih poslodavaca.

Već smo naviknuli da je "dm" široke ruke prema svojim radnicima. Ni ovoga prosinca nisu podbacili.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna (oko 2.800 KM)!

Dodala je i kako dm uvijek nastoji pružati potporu djelatnicima i u obiteljskom životu stoga smo za djecu djelatnika mlađu od 15 godina pripremili dar u iznosu od 1000 kuna (250 KM), a dodatno ove godine za sve djelatnike i djelatnice i dar u iznosu od 400 kuna (100 KM).

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna (oko 650 KM). Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn (1.950 KM) dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će "svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama".

- Osim toga, svim se zaposlenicima isplaćuje dva puta godišnje neto nagrada za radne rezultate u prosječnom iznosu od 2.500 kuna pa će tako i sada u prosincu biti ponovno isplaćen navedeni iznos. Djecu naših zaposlenika darujemo prigodnim blagdanskim paketom za Sv. Nikolu te isplaćujemo 200 kuna neto za svako dijete zaposlenika prijavljeno na poreznoj kartici zaposlenika. Osim mnogih drugih benefita, dodatno isplaćujemo i neto mjesečni dodatak u iznosu 400 kuna - kad se sve to zbroji, prosječan radnik Kauflanda u prosincu, ako je i roditelj jednog djeteta, dobije oko 6000 kuna dodataka (oko 1.500 KM).

Nakon što je svim zaposlenicima Croatia osiguranja, osiguravajućoj kući u vlasništvu Adris grupe, u studenom isplaćena neoporeziva nagrada za radni učinak u iznosu od 1.000 kuna, svaki će zaposlenik u Croatia osiguranju dobiti još i božićnicu u vrijednosti od 1.500 kuna, a onima koji imaju djecu do 15 godina starosti bit će isplaćen dar za djecu u iznosu od 600 kuna po djetetu.

Socijalna komponenta u HT-u

HT ima skoro 5000 zaposlenika, a iznos božićnice koji HT isplaćuje je 1250 kuna (oko 320 KM). Pritom je, kako doznajemo iz ove tvrtke, HT već ove godine, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, osigurao povećanje prosječnih primanja svakog zaposlenika za 1.000 kuna neto mjesečno.

''Ovakav pristup ima bitnu socijalnu komponentu koja zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najveća prosječna povećanja primanja. Zaposlenici, uz spomenutu božićnicu, imaju i zajamčena prava poput regresa, pomoći rodiljama za drugih šest mjeseci rodiljinog dopusta u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, pomoći za rođenje i/ili posvojenje djeteta u visini od 10.000 kuna, dara za djecu zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju u iznosu od 3.000 kuna bruto godišnje, dara djeci zaposlenika samohranog roditelja kao i djeci zaposlenika iz obitelji s četvero i više djece u iznosu od 3.000 kuna bruto godišnje te dara za djecu do 15 godina starosti koji će u 2023. godini iznositi 1.000 kuna, a trenutno se isplaćuje u iznosu od 600 kuna'', obavijestili su nas iz HT-a.

Na koncu Slobodna navodi da je specijalizirani portal MojPosao istražio u kojoj mjeri se radnici u Hrvatskoj nadaju isplati božićnice, a u njihovom istraživanju je sudjelovalo više od 400 ispitanika.

Ove godine božićnicu očekuje 72 posto ispitanika, a većina očekuje novčanu nagradu i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, što je za 12 posto više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine.