BORBA ZA BUNU "Vlada Nevenka Hercega nas mjesecima ignorira. Raskinite koncesijski ugovor s investitorom!"

Bunski kanali
Hercegovina.info

Građani okupljeni u inicijativi "Stop izgradnji mHE Buna 1 i 2" traži za preispitivanje i raskid ugovora o koncesijama koje je investitor dobio na tom području jer kako kažu stvoreni su svi uvjeti za to.

"Predsjednik Vlade HNŽ nas je obavijestio 1. rujna da je naš zahtjev proslijedio na daljnje postupanje resornom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ. Od tada do danas nemamo nikakvih povratnih informacija ni od Vlade HNŽ ni od resornog ministarstva, zbog čega smo se ponovo obratili Vladi HNŽ kako bismo zatražili da nam se dostave informacije u vezi sa našim prvobitnim zahtjevom", ističu.

Mostarski gradski vijećnici su složni po ovom pitanju, na potezu je Vlada Nevenka Hercega koja uporno odbija raskinuti koncesije.

"Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Mostara je započelo izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara kako bi se iz njega izbrisale mHE Buna 1 i Buna 2. Brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz Prostornog plana Grada Mostara bit će usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim Planom više razine tj. županije, međutim na snazi će i dalje ostati koncesijski ugovor koji je Vlada HNŽ potpisala s investitorom 2014. godine. Posebno smo istaknuli da je Investitoru tri puta odbijen zahtjev za urbanističku suglasnost, dva puta odbijen zahtjev za prethodnu vodnu suglasnost, a poništena je i okolišna dozvola izdana od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesijske ugovore da u naredne tri godine ishoduju potrebnu dozvolu.  Osim toga i Skupština HNKŽ je početkom 2021. usvojila zaključak o preispitivanju koncesijskog ugovora za izgradnju ovih mHE", navode u priopćenju kojeg potpisuje Miroslav Barišić, dugogodišnji aktivist udruge.

Građani s područja na jugu Mostara očekuju punu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ te ih pozivaju da zaštite interese građana i građanki Mostara i raskinu koncesijski ugovor za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima – spomeniku prirode.