BORBA S INFLACIJOM Sve manje građana može priuštiti egzotičnu destinaciju, evo koja mjesta najviše posjećuju u Europi

putovanje turist
Pexels

Boreći se s poskupljenjima, sve većim troškovima, putovanje bi mnogima moglo predstavljati avanturu, uz pitanje - kako preživjeti taj mjesec ili više. Stoga je sve manje građana, koji će priuštiti neku egzotičnu destinaciju. Ipak, oni koji putuju s prosječnim plaćama, biraju neke jeftinije europske destinacije, poput Istanbula, Budimpešte ili Rima, piše BHRT.

U vrijeme blagdana, ali i dolaska proljeća, putovanje je jedno od želja skoro svih građana Bosne i Hercegovine. No, inflacija i stanje u državi mnogima će otežati ostvarenje te želje. Tako će na atraktivne destinacije i svjetske metropole otići samo oni čija mjesečna primanja su veća od prosječnih. Kada građane pitate hoće li putovati i koliko je sve poskupjelo, mišljenja su podijeljena. 

Egzotične destinacije skuplje za 20 do 30 posto

Egzotične destinacije poput Maldiva, Abu Dabija, Dubaija mogu birati građani koji će po osobi platiti 20 do 30 posto više u odnosu na prošlu godinu, i tako izdvojiti i nekoliko tisuća maraka. Ipak, one povoljnije, poput Turske, Italije, Francuske, agencije su već rasprodale.

Neke ljetne destinacije već su rasprodane

"Veliko je zanimanje za naše ljetne destinacije čije ponude kreću sad u svibnju. Prvi let za Antaliju imamo 28. travnja i tamo brojimo posljednja mjesta. Pored toga imamo Hurgadu prvi let za prvi svibanj je već rasprodan. Što se tiče europskih destinacija na koje smo navikli, recimo Istanbul - sva mjesta su rasprodana. Imamo čak tri polaska tog tjedna za Istanbul", ističe Amila Sirćo iz jedne turističke agencije.

Cijena putovanja

Ako se građani BiH odluče otputovati na jednu od spomenutih lokacija, kao naprimjer Antaliju, morat će izdvojiti oko 854 KM, dok će reci za odlazak u Hurgadu trebati 1200 maraka. 

Najtraženije destinacije

"Što se tiče najtraženijih destinacija, najviše je to definitivno Italija - Venecija, Verona, Rim, Toskana. Što se tiče starosne dobi, putuje omladina, ali imamo i puno klijenata koji su 45 i 50 plus godina i stalni su putnici", kaže Armina Muminović iz turističke Agencije u Sarajevu.

A za one čija su mjesečna primanja u visini koliko i jedan aranžman za Italiju, ostat će pri izboru za neku od domaćih bh. destinacija.