BONSKE OVLASTI Christian Schmidt suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Christian Schmidt
Mario Obrdalj/FENA

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je danas Obavijest o primjeni Naloga od 12. travnja 2022. na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. veljače 2023.

Iz OHR-a navode da je nalogom visokog predstavnika od 12. travnja 2022. prvobitno suspendiran prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcioniranje javne vlasti u RS, koji je usvojen u veljači 2022., a stavljen izvan snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. rujna 2022. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona,  prenosi Fena.

Dodaju da se nalog od 12. travnja 2022. sada primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s tim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donositelje odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje tog pitanja, priopćeno je iz OHR-a.