Bivši ministar MUP-a ŽZH Zdravko Boras pod istragom

Bivši ministar MUP-a ŽZH Zdravko Boras pod istragom
Slobodna Dalmacija

"Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije formiralo je predmet protiv bivšeg ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja", potvrđeno je za Oslobođenje u iz Tužiteljstva.

"To je sve što vam možemo reći u ovom trenutku", dodali su iz Tužiteljstva.

Iz izvora bliskih policiji, doznaje se da se istražne radnje protiv Borasa provode već neko vrijeme. On je osumnjičen da je u vrijeme dok je bio ministar MUP-a Zapadnohercegovačke županije u nekoliko navrata protivno Zakonu o javnim nabavkama sam donosio odluke o izboru ponuđača. Iz tog razloga, sporna je nabavka četiri terenska motorna vozila za potrebe Uprave policije iz 2017. godine, te šest vozila iz 2018. godine, kao i nabavka specijalnog vozila, te šest automatskih puški. Osim toga, Boras je osumnjičen da je privatne tužbe plaćao iz proračuna MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Službenici Federalne uprave policije su po nalogu Tužiteljstva ŽZH iz prostorija MUP-a ŽZH izuzeli određenu dokumentaciju koja će biti predmetom vještačenja i može poslužiti kao dokaz.

Županijski sud u Zagrebu 7. svibnja donio odluku o ponavljanju suđenja Borasu za krivično djelo prevare Republike Hrvatske, tako da je predmetni spis vraćen Općinskom sudu u Splitu na ponovno postupanje.

Naime, krajem prošle godine Boras je u Hrvatskoj osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu jer nije prijavio zaposlenje na poziciji ministra MUP-a ŽZH, a istovremeno je primao penziju od 6.499 kuna.