BITNA JE VIZIJA Potrošeno skoro dva milijuna maraka na toplanu koja nema idejno rješenje

općina pale, toplana, Republika Srpska, kriminal

Iz proračuna Općine Pale do sada je izdvojeno blizu dva milijuna maraka za izgradnju toplane koja nema idejno rješenje, a ni lokaciju na kojoj će se graditi.

"Toplana smještena u centru Pala jedan je od najvećih problema ove općine. Ne samo u smislu estetike, nego prije svega u ekološkom smislu. Vlasti ove općine godinama obećavaju građanima rješenje problema. Konačno kada je izmještanje iste počelo, ili se bar tako tvrdi, čini se da nije sve onako kako izgleda", piše Spin.

Naime, općinske vlasti krenule su s izgradnjom toplane bez apsolutno ikakvih potrebnih pripremnih radova i dokumentacije. Dakle, nema idejnog ni glavnog projekta, nema planiranih ni predviđenih sredstava u proračunu.

“Podsjetivši da postoji idejno rješenje i projektna dokumentacija, načelnik je rekao da se općinska vlast mora uhvatiti u koštac s tim problemom”, objavila je SRNA još 2019. godine. Međutim, redakcije SPIN Info dolazi u posjed dokumenta koji je potpisan 17. 1. 2022, kojim se jasno vidi da idejni plan još uvijek nije napravljen.

općina pale, toplana, Republika Srpska, kriminal

Direktor tvrtke “Grijanjeinvest” d.o.o. izvođača radova Ljubiša Tanić u telefonskom razgovoru potvrdio je da toplana nema idejno rješenje, ali da toplovod ima i da oni uredno rade na izgradnji druge faze toplovoda. 

Sve ovo nije spriječilo načelnika da u rujnu 2020. godine obznani početak radova i do sada iz proračuna općine potroši skoro dva milijuna za izgradnju toplovoda. Projekt izgradnje toplovoda, podijeljen je u dvije faze. Vrijednost i jedne i druge faze premašuje sredstva koja je općina u proračunu izdvojila za te namjene.

općina pale, toplana, Republika Srpska, kriminal

Općina Pale je još 2020. godine u planu proračuna izdvojila 580.000,00 KM za ovaj projekt. Međutim, na osnovu natječajne dokumentacije, za prvu fazu izgradnje potrebno je izdvojiti 683.760,68 KM bez PDV-a. Kada je riječ o drugoj fazi, Općina Pale je u svom proračunu izdvojila 600.000,00 KM, dok natječajna dokumentacija sadrži cifru od 940.170,94 KM, bez PDV-a. Napominjemo da su cifre s PDV-om drastično veće, te će druga faza koštati skoro dvostruko više u odnosu na planirana sredstva iz proračuna općine Pale. Kasnije, rebalansom proračuna, prva stavka povećana je na nekih 800.000,00 KM, dok je druga ostala ista.

općina pale, toplana, Republika Srpska, kriminal

Ni vijećnicima Skupštine općine Pale nije jasno kako se raspoređuje proračunski novac, tvrde da se skoro čitav proces drži u tajnosti.

“Bez ijednog akta je potrošeno oko 1,9 milijuna KM, te da u konačnici i ne znamo koliko će to na kraju koštati i iz kojih sredstava će biti financirano. To će se svakako odraziti na proračun općine Pale, te će stanovnici Pala imati najviše štete”, tvrdi Igor Tošić, šef Kluba vijećnika PDP-a u SO Pale. 

općina pale, toplana, Republika Srpska, kriminal

Nejasnim i besmislenim odlukama općinskih vlasti u vezi s premještanjem toplane nema kraja.

Lokacija do koje vode toplovodne cijevi nalazi se svega 1 km od stare toplane, pa se postavlja pitanje zbog čega se toplana iz centra, premješta u drugi dio općine gdje se nalaze škola, sportski centar, ali i stambeni objekti.

“U regulacijskom planu Općine Pale ne postoji lokacija za planirane radove. Spomenuta lokacija je prema regulacijskom planu namijenjena za stambeno-poslovni objekt”, dodao je Tošić za SPIN Info, dok je direktor “Grijanjeinvesta” Ljubiša Tanić rekao da je postojeća lokacija do koje vode cijevi izabrana na osnovu studija izvodljivosti koje je radila austrijska tvrtka jos 2011. godine.

Ipak, zavrzlamama u vezi s lokacijom ovdje nije kraj. Izvor poznat redakciji tvrdi da planirano zemljište pripada velikom prijatelju i koalicijskom partneru aktualnog načelnika općine Pale Boška Jugovića.

“Općina Pale nije donijela odgovarajuće urbanističke planove, nije definirala lokaciju i osigurala zemljište, dakle, troše se proračunska sredstva za toplovod, a ne znamo dokle ide i hoće li toplana biti na privatnom zemljištu, po mogućnosti rodbinsko povezanih lica s načelnikom, sumnja se da je planirana lokacija vlasništvo funkcionera DEMOS-a i direktora ‘Elektrodistribucije Pale’ Ace Stanišića. A možda će biti potpuno promijenjena trasa, ili čak produžena, pa će to poskupiti investiciju, a nikakvih garancija nema o njenom završetku, možda će od toplane ostati samo nevidljivi toplovod, kao i simbolično postavljene desetine kamena temeljaca za zgrade i tvornice  u našem gradu koje nikada nisu izgrađene”, kaže za SPIN Info izvor poznat redakciji.

Sugovornik dodaje da je kuriozitet cijele priče uloga DEMOS-a, jer su vijećnici te stranke glasali za proračuna u kome su spomenute dvije faze toplovoda, čiji je podizvođač tvrtka “Stanišić”, dodajući i to da je direktor toplane kadar ove stranke.

Odabrana lokacija s ekološkog aspekta također je neprihvatljiva. Osim toga, zbog eventualne izgradnje autoputa iz pravca Mesića i novog polazišta gondole prema Jahorini, čija gradnja je planirana na teritoriju nekadašnjeg “Famosa”, ova lokacija ne bi bila poželjna ni u smislu razvoja turizma.

Bez idejnog i glavnog projekta, bez planiranih sredstava u proračunu, nepoznanice broja korisnika, energenta koji će toplana koristiti i drugih pitanja ostaje nejasnoća hoće li od do sada uloženih proračunskih sredstava korist imati građani Pala ili samo izvođači, podizvođači i ugovarači radova.