"Bitka na Neretvi" je bosanski, ali i hrvatski film

...i od kojeg ne samo Filmski centar Sarajevo nego i autor Veljko Bulajić i Jadran film imaju nepotrebnu štetu, kazao je u razgovoru za Agenciju Fena direktor Jadran filma Vinko Grubišić.

-Kada je riječ o lažnim i nametnutim dilemama koje su se pojavile kroz medije, ispričavam se svima u ime Jadran filma, bez obzira na to što mi u tome nemamo nikakve krivnje-kazao je Grubišić.

-O tome sam službeno pisao još 8. ožujka. Prekinuo sam službeni put i došao u Sarajevo. Ne postoji niti sukob, niti spor i želim da djelujemo kao stabilizirajući čimbenik. Mi nismo sudjelovali ni u kakvom sporu i želimo stvari skrenuti u pozitivne vode-istaknuo je Grubišić.

Po njegovim riječima, vodila se rasprava o zaštiti filma i o autorskim pravima, pa je redatelj Veljko Bulajić govorio o zaštiti svojih autorskih prava, zaštiti filma, što je pogrešno interpretirano kao "svojatanje filma".

"Bitka na Neretvi" je bosanski, ali i hrvatski film, kazao je Grubišić. Naglašavam taj "i", dodao je on.

-Dakle, Jadran film ni na koji način nije sudjelovao u stvaranju tog navodnog slučaja. Cijela tema je nakrivo postavljena. Kada je riječ o našem velikom redatelja Veljka Bulajića, on je s pravom bio zabrinut i nezadovoljan kako su se stvari odvijale sa njegovim filmovima od devedestih godina. Ali ne samo u slučaju filma "Bitka na Neretvi".

Što se tiče Filmskog centra Sarajevo - on je protekle tri godine učinio velike napore u promociji i restauraciji filma, na čemu im čestitam. I mi smo tome dali svoj doprinos.
U vrijeme stvaranja filma Veljko Bulajić je potpisao ugovor s Jadran filmom i to je razlog stoga mi želimo sve odnose riješiti dogovorno i na najbolji mogući način is našim velikim redateljem Veljkom Bulajićem i sa Filmskim centrom Sarajevo-kazao je Grubišić.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u nas, a polučio je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je više od četiri milijuna ljudi, a njih 350 milijuna u svijetu. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominiran za "Oscara" u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.

Fena