"Bitka na Neretvi" ponovo u svjetskim kinima

"Velika je stvar da nakon toliko vremena ljudi u svijetu ponovno imaju priliku pogledati 'Bitku na Neretvi', koja je za hrvatsku kinematografiju tada značila prekretnicu te otvorila brojne mogućnosti za koprodukcije i suradnju sa stranim partnerima", rekao je Bulajić.

Po njegovim riječima, danas bi to bilo gotovo nemoguće jer, ustvrdio je, iako postoje talentirani mladi redatelji koji zaslužuju pozornost, oni moraju snimati filmove s nedovoljnim sredstvima, prilagođavati ih nepovoljnoj financijskoj situaciji, a njihovi uratci nerijetko izgledaju kao da su napravljeni samo za televizijsko prikazivanje. Hrvatski film ne postoji u Europi, upozorio je Bulajić, dodavši da su nekad i domaći filmovi bili na redovitim repertoarima evropskih kina.

Podsjetio je kako je "Bitka na Neretvi" bila prikazana u doslovno cijelome svijetu, od Kambodže do Perua i Čilea, a film je imao više gledatelja nego svi nekadašnji jugoslavenski filmovi zajedno.

Taj film spada u red najgledanijih filmova europske kinematografije u svijetu, samo u Hrvatskoj pogledalo ga je 1,4 milijuna ljudi, osvojio je dvadeset prestižnih nagrada na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima, a bio je nominiran i za Oskara.

Na 32. filmskom festivalu u Moskvi uvršten je u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi. U taj izbor ušli su još, uz ine, filmovi "Most na rijeci Kwai" Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga.

Kako javlja Hina, film "Bitka na Neretvi" bit će prikazan 8. januara na Hrvatskoj televiziji, a postoji mogućnost i da ponovno krene u distribuciju po Francuskoj.

fena