ŽZH Uvodi se dvotjedno ograničenje kretanja od 20:30 do 5 sati

Lockdown ulica mrak ograničeno kretanje
Ilustracija

Danas je održana je 42. izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke. Sjednica je održana dan ranije nego je prethodno najavljeno na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

"Stožer je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

Stožer je usvojio Zapovijed o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati, čija primjena počinje sutra, 18. ožujka, i na snazi ostaje do 31. ožujka. Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima. Podsjećamo, nošenje maski u zatvorenim prostorima je obavezno.

Cilj donošenja mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom razdoblju", stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite ŽZH.